15. decembar 2020.

Prva izložba beogradske ulične umetnosti i grafita u virtuelnom prostoru, kustoskinje Ljiljane Radošević, dostupna je publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art. Predstavljeno je više od 40 radova domaćih i stranih autora sa ulica Beograda.

U jedinstvenom virtuelnom prostoru platforme VR-All-Art postavljena je izložba pod nazivom „Take III – Loving Street art Belgrade“.

Izložbu možete pogledati na sledećem linku.

Posetioci iz celog sveta će imati priliku da pristupe izložbi putem veb stranice sa bilo kog kompjutera ili laptopa, kao i uz korišćenje VR opreme. Cilj izložbe je da omogući jedinstveno umetničko iskustvo i upoznavanje sa svetom grafita i ulične umetnosti Beograda.

Ovo je inovativni pristup predstavljanju ulične umetnosti i grafita koji će omogućiti upoznavanje sa delima koja su domaći i strani umetnici stvarali na ulicama Beograda.

„Iako ništa ne može da zameni posmatranje i istraživanje grafita i ulične umetnosti u realnom prostoru, u poslednjoj deceniji, a posebno u 2020. godini je postalo očigledno da nove tehnologije daju dodatnu dimenziju ovoj oblasti umetnosti“ – rekla je kustos Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

Kada „zakorače“ u prostor izložbe „Take III – Loving Street Art Belgrade“, posetioci mogu da pregledaju preko 40 radova podeljenih u kategorije – stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice, murali… Izložena dela prate tekstovi koji opisuju kontekst u kojem su izabrani radovi nastajali i pružaju uvid u istoriju razvoja grafiti i street art kulture u Beogradu. Tekstovi su na engleskom jeziku, a moguće je i audio praćenje izložbe.

Pored izložbe, u prostoru je postavljena i virtuelna replika jednog beogradskog zida u prirodnoj veličini. Posetioci mogu da priđu zidu i detaljno pregledaju radove.

Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade“ čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita. Za izložbu „Loving Street Art Belgrade“ su izabrani radovi koji su bili najpopularniji na Instagram stranici „Street art Belgrade“ u prethodnom periodu.

Izložba se nalazi na revolucionarnoj platformi VR-All-Art koja služi za izlaganje i istraživanje umetničkih dela u virtuelnim i proširenim svetovima.

Cilj projekta „Street Art Belgrade“ i izložbe je da fotografije i informacije o grafitima i uličnoj umetnosti postanu dostupne široj javnosti.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.