30. septembar 2020.

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održane su radionica za seniore, prezentacija internacionalnog festivala „Calle Libre“ iz Beča i predavanje na otvorenom.

U okviru drugog Vikenda ulične umetnosti organizovana je street art radionica za seniore na kojoj su učesnici imali priliku i da se oprobaju u uličnoj umetnosti uz stručno vođstvo i pomoć poznatog uličnog umetnika Pirosa.

Održano je i predavanje o jednom od najvećih street art festivala u Evropi, ‘“Calle Libre“‘ iz Beča. Predavanje je održala predstavnica festivala, Marina Bartoletti, a sa publikom je podelila zanimljiv i ne tako lak razvojni put ovog uspešnog festivala. Prisutni posetioci su imali priliku da čuju iskustva i izazove sa kojima su se suočavali, ali i takođe da uvide razlike i sličnosti između ulične umetničke scene u Srbiji i Evropi. Predavanje je upotpunila i izložba fotografija radova koji su nastali tokom festivala.

Za kraj drugog vikenda organizovano je i predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru koju je predvodila istoričarka umetnosti i kustos Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Walks Belgrade. Kroz veoma posećenu i zanimljivu vođenu turu učesnici su otkrili bogatstvo umetnosti na ulicama, i spoznali razlike između različitih stilova grafita i murala. Tokom šetnje je podeljena priča o istoriji grafita i ulične umetnosti, a posebna pažnja je posvećena porukama uličnih umetnika i njihovoj inspiraciji da stvaraju umetnost na ulicama.

Vikend ulične umetnosti organizuje Street Art Belgrade (Udruženje građana „Kruna“) i Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje. Vikend je deo zvaničnog programa u okviru Dana evropske baštine na Vračaru.