23. septembar 2020.

U organizaciji ambasade Izraela u Srbiji, u Kulturnom centru Grad je krajem septembra organizovana izložba fotografija ulične umetnosti Tel Aviva, autora Aleksandra Đorđevića. Fotografije su nastale tokom posete udruženja „Kruna“ Izraelu 2019. godine, kada je u Tel Avivu predstavljena knjiga Street Art Belgrade i fotografije ulične umetnosti Beograda.

Kroz ovu izložbu su se dodatno povezala dva grada, koji dele naziv „beli grad“. Bele gradove povezuje veoma dinamična i vitalna ulična umetnost. Oni koji hodaju ulicama Beograda i Tel Aviva primetiće zidove sa starim grafitima, nove murale, kao i gradilišta koja im se sve više približavaju. Savamala i Florentin po tome su kao odrazi u ogledalu.

Južni deo Tel Aviva pod nazivom Florentin smešten je između drevne luke Jaffa i prvog jevrejskog naselja Tel Aviva, Neve Tedeka. Florentin je poznat kao boemska četvrt i često je upoređuju sa berlinskim Kreuzbergom i njujorškim Lower East Sideom, pošto u njemu žive ljudi iz celog sveta, najrazličitijih zanimanja, seksualne orijentacije i veroispovesti. Reč je o lavirintu ulica u kojima se iza polurazrušenih zgrada i tezgi na otvorenom nazire novogradnja; stare zanatske prodavnice smeštene su pored umetničkih galerija, a skoro svaki metar ovog kraja je prekriven grafitima, muralima i porukama.

Beli grad
Grad Tel Aviv postoji 110 godina, a dvadesete i tridesete godine 20. veka su obeležene velikim talasom imigranata iz Nemačke i Austrije. Pojavila se potreba za izgradnjom stanova za hiljade novih stanovnika i tako je došlo do toga da je čitav grad izgrađen u Bauhaus stilu, koji je tada bio popularan. Samo u Tel Avivu izgrađeno je više od 4.000 zgrada bele boje, pa Tel Aviva zato nosi naziv „Beli grad“, jer se u njemu nalazi najveća grupacija zgrada u stilu Bauhausa na svetu.