20. jun 2020.

Održana je prva „Street art radionica za seniore“ u subotu 20. juna u centru za obrazovanje i kulturu Božidarac.

Iako je ulična umetnost prisutna više od 50 godina i neizostavan deo urbanog okruženja, šira zajednica najčešće nije upoznata sa razvojem i vrednošću ovog vizuelnog izraza. Cilj „Street art radionica za seniore“ je bila da inspiriše i pruži praktično znanje učesnicima starosti preko 60 godina, kao podršku za razumevanja ulične umetnosti i dalje kreativno izražavanje.

Takođe, kroz ovu radionicu su se na jedinstven način starije generacije povezale sa mlađim, i izazvale stereotipe da je ulična umetnost namenjena samo mladima.

Učesnici su imali priliku da saznaju više o uličnoj umetnosti, o motivima i inspiraciji koje umetnici imaju prilikom stvaranja, kao i da se upoznaju sa tehnikama oslikavanja i stvore svoja umetnička dela.

Predavači su bili fantastični umetnici iz Paint Kartel kolektiva koji se godinama bavi oslikavanjem murala, enterijera i eksterijera, kao i organizovanjem događaja koji podstiču razmenu znaja i iskustava u ovim oblastima. Članovi kolektiva su aktivni na grafiti sceni dugi niz godina, i u svom radu koriste različite stilove i tehnike.

Radionica je deo niza aktivnosti koje se u kontinuitetu organizuju u organizaciji udruženja „Kruna“ u saradnji sa centrom Božidarac (izložbe ulične umetnosti, vikend ulične umetnosti, street art ture) kako bi se promovisala savremena umetnost i uključila lokalna zajednica.