01. januar 2020.

Platforma „Muzej ulične umetnosti“ – Street art museum je dugoročni projekat promocije digitalizacije i očuvanja ulične umetnosti Beograda i Srbije. Kroz ovaj projekat se podiže svest o čuvanju i obradi materijala koji postoji o uličnoj umetnosti i grafitima.

Platforma “Muzej ulične umetnosti” je arhiv ulične umetnosti, mesto na kome posetioci mogu da pretražuju arhivu radova po različitim kategorijama (autor, godina, tehnika…) i da posećuju 2D i 3D izložbe koje postavljaju kustoskinja Ljiljana Radošević i fotograf Aleksandar Đorđević.

Platforma pruža uvid u razvoj ulične umetnosti u Srbiji, nudi mogućnost analize kulturno-istorijske građe – razvoja i istorijskog konteksta i promoviše uličnu umetnost Srbije na internacionalnom nivou. Platforma se realizuje u saradnji sa kompanijom Digital Mind. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sektor za digitalizaciju.

Muzej se nalazi na VR-All-Art revolucionarnoj platformi za umetnike, galerije, muzeje i širu javnost koja služi za izlaganje i istraživanje umetničkih dela u virtuelnim i proširenim svetovima. VR-All-Art platforma je prepoznata od strane Narodnog muzeja u Beogradu i deo je njegove stalne postavke.

Misija projekta „Muzej ulične umetnosti“ je da se kombinovanjem tehnologije i umetnosti unapredi proces očuvanja ulične umetnosti kao vida savremenog stvaralaštva i nasleđa zajednice.

Vizija projekta „Muzej ulične umetnosti“ je da se fotografije i informacije o uličnoj umetnosti učine dostupne široj javnosti kroz jedinstvenu i inovativnu platformu.

Očuvanjem ulične umetnosti privlači se pažnja lokalne, nacionalne i globalne zajednice, privlače se turisti i indirektno utiče na rast lokalne ekonomije. Promocijom ulične umetnosti se podstiče dijalog i kulturna razmena, kako lokalno tako i internacionalno. Arhiva ulične umetnosti je neprocenjiv izvor informacija o različitim kulturološkim, ekonomskim i sociološkim aspektima zemlje.