Sećate se rečenice: “Upoznajte svoj grad da biste ga više voleli”? To je upravo princip na osnovu koga su sačinjene naše ture. Vodič je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti i licencirani turistički vodič.

Pored toga što ćete provesti kvalitetno vreme napolju, imaćete priliku i da se upoznate sa onim osobenostima Beograda koje na prvi pogled možda ne primećujete. Međutim, otkrićete da ne postoji ništa lepše od suncem obasjanog grafita posle šetnje ulicama koje obično zaobilazite.

Ako ste zainteresovani za turu kontaktirajte nas pišite nam na e-mail: info@streetartbelgrade.com 

Pregled street art tura

Nudimo ture na šest lokacija u gradu.

Pravo u centar

U ovoj šetnji upoznaćete neke od prvih murala u gradu iz 1980-tih godina, sve do najnovijih radova koji su možda nastali pre neki dan. Centar grada poseduje brojne grafite koji možda nisu vidljivi na prvu loptu ili koji su čak namerno skriveni. Saznaćete ko su Zuba, kralj Beograda i Sveti Džest, kakve veze imaju šabloni i stari ep o Banović Strahinji, šta je Grobarski Treš Romantizam i mnoge druge priče koje se nalaze na ulicama našeg grada.

Lokacije: centar i gornji Dorćol.
Trajanje: 2,5 sata
Zahtevnost: srednja (penjanje uz i niz strme ulice)

Donji Dorćol

Kao nekadašnji austrijsko-ugarski deo grada, donji Dorćol je kao i Savamala dugo vremena bio zapušten, a dobija na izuzetnoj pažnji poslednjih godina. Ulični umetnici su posebno aktivni poslednjih 10-tak godina kroz velike murale rađene u okviru Meeting of Styles, Festivala Rekonstrukcije i Runaway Festivala, koji ulepšavaju ceo komšiluk zid po zid. Takođe ćemo videti i brojne radove koji nastaju u okviru stare Bajlonijeve pivare u Cetinjskoj ulici, koja predstavlja novo žarište noćnog života.

Lokacije: donji Dorćol i Cetinjska ulica
Trajanje: 2,5 sata
Zahtevnost: mala (većinom ravne ulice)

Savamala

Pre oko stotinak godina, Savamala je bila jedan od najlepših novoizgrađenih delova grada, povezujući luku i centar grada. Vremenom je propadala, dok nije počeo talas revitalizacije tokom 2000-tih godina, što je privuklo i mnoge ulične umetnike da daju svoj pečat i ožive ovaj zapostavljeni deo grada. Iako je veliki broj murala danas uništen, u ovoj šetnji imaćemo prilike da vidimo murale koji su rađeni u okviru beogradskih festivala, kao i onih drugih koji nastaju u okviru nezavisne kulture. U suštini, priča o Savamali je i priča na koji način se danas koristi ulična umetnost.

Lokacije: deo centra i Savamala
Trajanje: 2,5 sata
Zahtevnost: mala (većinom ravne ulice)

Blok 45

Da li ste znali da je grafiti pokret u Srbiji nastao u Beogradu i to baš u Bloku 45? Počeci grafita su neraskidivo vezani za jugoslovensku modernističku, brutalističku arhitekturu i istoriju Novog Beograda, gde nastaje hibrid socijalističke utopije i američke popularne kulture. Zahvatajući preteče iz 1980-tih i razvoj grafiti pokreta u Beogradu tokom 1990-tih, Blok 45 je danas galerija na otvorenom u kojoj možemo videti ne samo neka od najvećih imena grafiti pokreta u Srbiji nego i radove koji opstaju više od 20 godina.

Lokacija: Blok 45
Trajanje: 2,5 sata
Zahtevnost: mala (ravne ulice)

Vračar

Vračar je najmanja opština u Beogradu ali bogata uličnom umetnošću. Na ovoj šetnji čućete priče o istoriji beogradskih grafita i videćete neke od najznačajnijih radova na vračarskim zidovima. I naravno, biće nekoliko zanimljivih lokalnih priča o radovima i umetnicima koji žive i rade na ovoj opštini. Otkrivaćemo velike murale nastale u okviru festivala, do malih skrivenih lokacije za koje čak ni okoreli Vračarci ne znaju.

Lokacije: Slavija, Vračar i deo Crvenog krsta
Trajanje: 2,5 sata
Zahtevnost: mala (većinom ravne ulice)

Hipodrom i Topčider

Ograda oko hipodroma je jedan od najstarijih hall of fame-a u Beogradu koji postoji već oko 20 godina. To je jedna od retkih prostranih lokacija gde umetnici mogu neometano da rade radove velikih formata. Kao i svaki hall of fame, grafiti i murali se stalno menjaju. Iako možemo naći i par starijih radova, najprisutniji su aktivni umetnici poslednjih par godina, dakle savršeno mesto za upoznavanje “ko je ko” na beogradskoj sceni. Piloni Mosta na Adi i podvožnjak gde prolazi tramvaj 3 ka Topčideru su takođe vrlo aktivni zidovi u poslednjih 10-tak godina sa brojnim umetnicima iz zemlje i inostranstva.

Lokacije: Hipodrom i Topčider
Trajanje: 2,5 sata
Zahtevnost: mala (većinom ravne ulice)