18. decembar 2023.

U okviru serije razgovora na temu ulične umetnosti, ugostili smo predstavnike street art ogranizacije iz Rumunije i Bugarske, a tokom vikenda posvećenog uličnoj umetnosti održana je i besplatna street art šetnja po Vračaru u saradnji sa kulturnim centrom Božidarac.

Tradicionalno već četiri godine za redom pred kraj godine organizujemo razgovore, radionice i panel diskusije sa gostima iz regiona i Evrope na temu ulične umetnosti – od organizacije festivala do fokusa na različite prakse u ovkiru oblasti ulične umetnosti. Ove godine smo organizovali radionicu na kojoj se razgovaralo o razvoju ulične umetnosti na Balkanu i vođenju EU projekata koji se bave uličnom umetnošću i grafitima.

U petak je održana radionica sa predstavnicima organizacije iz Rumunije “Save or Cancel” i predstavnikom organizacije „Mnogo Deinosti“ iz Bugarske i uličnim umetnikom iz ekipe Sunshiners – Nikolay Nikolaev Bozhinov. Na radionici se razgovaralo o organizaciji projekta u regionu koji ima za cilj da humanizuje javne prostore u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji kroz umetnost. Učesnici su zajedno definisali umetničke intervencije, radionice za decu i odrasle, razgovore sa umetnicima, knjigu, mapu ulične umetnosti i multidisciplinarne izložbe koje će se realizovati u sledećih nekoliko godina. Projekat će uključiti široki spektar pojedinaca, uključujući 40 umetnika i umetničkih profesionalaca. Očekivani rezultati su transformacija zapuštenih javnih prostora, povećanje kulturnih razmena i mobilnost umetničkih dela, transfer znanja i regeneracija javnih prostora.

U subotu 16. decembra u saradnji sa centrom Božidarac je organizovana street art tura, na kojoj su učestvovali i gosti iz Rumunije, na kojoj se prikazala uliča umetnost na Vračaru u okviru tradicionalne manifestacije Vikend ulične umetnosti. Istoričarka umetnosti i kustos Ljiljana Radošević je tokom šetnje približila učesnicima bogatstvo ulične umetnosti i predstavila različite kategorije (grafiti, ulična umetnost, murali), objasnili lokalnu i svetsku istoriju ulične umetnosti, pokazala različite tehnike i umetnike koji se mogu videti na Vračaru.

U subotu i nedelju su organizovani i 1 na 1 sastanci sa srpskim umetnicima i umetnicama kako bi se kreirali kontakti, bolje razumevanje scena u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoji buduća saradnja. (razgovori sa umetnicima Janom Danilović, poseta studiju i razgovor sa Branislavom Nikolićem)

Radionica je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Srbije.