20. decembar 2021.

Imajući u vidu da svi zajedno prolazimo kroz izazovne periode promena u načinu organizacije života i posla, i da nam se nekada čini da se ništa ne dešava, želeli smo da se osvrnemo na godinu koja se uskoro završava. Naša želja je da pokažemo da snažna zajednica, nekada naivni entuzijazam i ljubav prema oblasti kojom se bavimo može da prevaziđe izazove i napravi pomake koji su izuzetno vredni.

Uz podršku mnogobrojnih pojedinaca i partnera naše udruženje je ove godine uspelo da napravi važne korake u promociji ulične umetnosti i grafita.

 

Street art šetnje

Udružili smo snage i spojili naše organizacije Street Art Belgrade (Jelena Popović Đorđević i Aleksandar Đorđević) i Street Art Walks Belgrade (Ljiljana Radošević i Srđan Tunić). Smatrali smo da smo zajedno jači i efikasniji u približavanju ulične umetnosti publici. Prvi zajednički projekat su street art šetnje koje smo pokrenuli, a tokom kojih smo uživali u otkrivanju ulica i upoznavanju zaljubljenika u ulice.

Pogledajte pregled naših tura i predavanja

 

Promocija digitalizacije u oblasti ulične umetnosti

2021. godinu smo uz podršku Ministarstva kulture posvetili predstavljanju digitalizacije ulične umetnosti kao i prve izložbe ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru u našem regionu. Projekat smo prezentovali studentima UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, master studentima fakulteta „NYU Abu Dhabi“, u okviru festivala All girls jam, Street art vikend na Vračaru, a u avgustu smo otišli i do Beča do „Calle Libre“ festivala ulične umetnosti. Održali smo prezentaciju projekta digitalizacije i izložbe u monumentalnom prostoru muzeja etnologije Weltmuseum Wien. Kako bismo približili digitalizaciju i virtuelne prostore široj javnosti organizovali smo i vođenu turu kroz virtuelnu izložbu „Loving Street art Belgrade“ kroz platformu Božidarac Digital. Izložba će biti prezentovana i na EXPO Dubai u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije. Nedelju dana svi posetioci štanda Srbije će imati priliku da u virtuelnom prostoru prošetaju ulicama Beograda. Veoma smo srećni što ćemo sledeće godine napraviti i novu izložbu u virtuelnom prostoru posvećenu saradnji Francuske i Srbije, predstavićemo radove umetnika iz Francuske koji su stvarali na ulicama naših gradova, kao i naše umetnike koji stvarali na ulicama Francuske. Ova izložba će biti prezentovana u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Pogledajte snimak predavanja i vođene ture kroz virtuelnu izložbu

 

Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide u Beogradu

Najvažniji projekat ove godine koji smo realizovali je „Umetnost u prolazu“ u okviru kojeg smo postavili prve 3D modele murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji. Još pre par godina smo shvatili da iako često govorimo da je ulična umetnost najslobodniji vid umetnosti koji je dostupan svima, da u realnosti to nije tačno, i da zaista ne pripada svima koji ulicama hodaju, posebno onima koji ne mogu da je vide. U saradnji sa fantastičnim članovima Gradske organizacije za slepe Beograda uspeli smo da postavimo dva modela, stekli divne prijatelje i inspiraciju za nove akcije. Ovaj projekat ne bi mogao da se realizuje pre svega bez Gradske organizacije koji su nam svesrdno pomogli u kreiranju modela, ali i bez podrške timova Telenor fondacije, Austrijskog kulturnog centra, Božidarca i Ministarstva kulture i saradnje sa Weedzorom čije radove smo preneli 3D štampom. U planu je da u 2022. postavimo nove modele u Beogradu, a nadamo se i u drugim gradovima Srbije.

Pogledajte naš projekat „Umetnost u prolazu“

 

Vikendi ulične umetnosti na Vračaru

Saradnja sa Božidarcem koja je započeta pre tri godine vrlo spontano prerasla je u dragoceno partnerstvo u okviru kojeg smo čistim i neiskvarenim entuzijazmom kreirali zajedničke projekte, jedan od njih je Vikend ulične umetnosti koji je postao tradicionalan događaj u okviru kojeg se održavaju besplatni sadržaji– od street art radionica za seniore, street art tura po Vračaru, predavanja i radionica. Ove godine su održana dva vikenda – letnji i jesenji. Još jedan primer koliko je važno naći istomišljenike koji veruju da je moguće kreirati kvalitetan sadržaj pre svega, bez obzira na realna ograničenja u vidu budžeta i resursa u oblasti kulture. Vladimir Kljajić i Marko Filipović su proveli mnoge vikende, poslepodneva i večeri u rešavanju izazova, raspetljavanju kablova, nošenju panela i kantica farbi zajedno sa nama, uvek u dobrom raspoloženju sa novim idejama.

 

Efemeral

U sklopu programa Božidarac Digital održana je tribina Efemeral na kojoj su govorili autori/ autorke i organizatori / organizatorke projekta GraFem (Center Rog i Urbana Vrana, Ljubljana), festivala Rekonstrukcija (Beograd) i All Girls Jam (Beograd). U okviru tribine, pored razgovora o različitim aspektima organizacije, teorijskim i etičkim pozicijama organizatorki / organizatora festivala, Jana i TKV su podelile svoje utiske iz pozicija uličnih umetnica. Rezultat ove tribine su poznanstva koja će se nadamo u sledećoj godini pretočiti u gostovanja, rezidencije i možda nove festivale u regionu.

Pogledajte snimak tribine

 

Treće izdanje knjige „Street Art Belgrade“

Ove godine je izašlo treće izdanje knjige „Street Art Belgrade“. Kada je knjiga izašla 2016. godine nismo mogli ni da pretpostavimo u kakvu divnu avanturu se upuštamo. Veoma smo srećni što smo kroz knjigu upoznali fantstične ljude, gostovali na događajima u zemlji i širom sveta i najvažnije dobili inspiraciju da kreiramo nove projekte. Obećavamo da ćemo u 2022. godini izdati novu knjigu, drugačiju ali jednako zanimljivu, koja će biti logični nastavak prethodne.

Poručite knjigu

 

Saradnja sa medijima

Ako vam se učinilo da je koleginica Ljiljana Radošević na svakom TV kanalu, radiju i portalu, niste mnogo pogrešili. Zahvalni smo interesovanju novinara i medijskom prostoru koji smo dobili, pre svega tokom postavljanja 3D murala ali i drugih događaja koje smo organizovali. Mislimo da je važno što smo imali priliku da indirektno, povodom političkih murala koji su bili goruća tema u poslednjih mesec dana, pojasnimo i predstavimo oblast ulične umetnosti i grafita. Cenimo dobijeno vreme i publiku. Ukoliko isključimo pripadnike subkulturne zajednice i one koji su zainteresovani za urbanu kulturu generalno, najveći deo lokalne populacije misle da su lokalni grafiti i ulična umetnost vandalizam. Dakle, logika koja proizilazi iz nje je: „Ne znam šta je to, ne razumem ga. Zato se toga plašim i želim da to nestane“. Iz našeg iskustva, kada ljudima ispričate istoriju ulične umetnosti, razloge zbog kojih je ta umetnost na ulicama, motivaciju umetnika, oni počinju da razumeju i u većini slučajeva počinju da cene grafite i uličnu umetnost.

 

Hvala još jednom svima koji su bili sa nama ove godine na ulicama!

 

P.S. Ove godine smo proslavili i uspehe naših članova: Srđan Tunić je trenutno na master programu u Americi, Ljiljana Radošević je postala licencirani turistički vodič i menti u okviru programa Kreativno mentorstvo, Aleksandar Đorđević je počeo da se bavi NFT projektom. Jelena organizuje nove akcije i drži sve pod kontrolom…kreativnom kontrolom.