14. jun 2022.

U subotu 11. juna smo u okviru Good Urban Life programa održali prvu šetnju u trajanju od pet sati, u okviru koje smo želeli da prikažemo različita lica ulice. Šetnja „Pejzaž gradskih ulica“ je vodila učesnike kroz uličnu umetnost i ukazala na njenu povezanost sa istorijom.

Poseban program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture „Good Urban Life / Dobar Urbani Život“ posvećen je urbanim intervencijama koje se tiču gorućih pitanja gradskog života.

Fokus naše šetnje nije bio na istorijatu street arta i grafita u Beogradu, već smo se bavili uličnom umetnošću u kontekstu toga kako se grad razvija, kako se politički sistemi menjaju, kako se podrška ili nedostatak podrške u nekim segmentima kulture i društva odražavaju na manifestovanje ulične umetnosti. Krenuli smo od kulturne politike grada, pa smo se bavili zaštitom ulične umetnosti, kao i načinom na koji se određeni urbani prostori raspadaju, i time kako oni svojim stanjem privlače pažnju uličnih umetnika i umetnica da intervenišu u njima.

Centralni deo šetnje bio je rezervisan za odlazak u Kafe bar 16, socijalno preduzeće koje je osnovao Centar za integraciju mladih radi pružanja podrške deci koja žive i/ili rade na ulici. Ideja ovog socijalnog preduzeća je da se sav prihod koji ostvare vrati dalje u organizaciju, i pomaže programima.

Učesnicima se obratila Jasna Bratićević iz Centra za integraciju mladih, koja je istakla: „U Kafe Baru 16 mladi koji rade ili su radili na ulici, dobili su priliku da steknu neke dodatne veštine. U Beogradu je veliki broj kafića, lokala, restorana, tako da postoji mogućnost da se veliki broj njih zaposli. Oni ovde počinju da uče taj zanat. Neki ostanu ovde da rade, a neki odlaze kod drugih poslodavaca. Ovim smo dobili još jedno njihovo sigurno mesto, kao što su do sada bila svratišta“.

Tokom pauze u šetnji, učesnici su imali priliku da iskuse inovativne street food zalogaje šefa Vanje Puškara, osnivača koncepta New Balkan Cuisine – „Naše podneblje ima ogroman potencijal kada je u pitanju ulična hrana. Raspolažemo bogatim asortimanom sirovina, i mislim da je ogromno polje za unapređenje ponude ulične hrane, koje već napreduje iz godine u godinu. Casual dining se razvija globalno, pa tako i kod nas. Jako je bitno da i mi ispratimo ritam razvoja tog načina konzumiranja hrane. Trendovi se menjaju i ljudi žele da jedu nešto brzo, ali sa druge strane i kvalitetno, sa određenim namirnicama koje imaju svoje odgovarajuće poreklo“, objasnio je Vanja.

Grafiti i street art se kao vrlo prepoznatljivi umetnički izrazi dešavaju u jedinstvu sa gradom. Zato ova tura nije bila samo o pomenutim umetničkim izrazima već i o suživotu ulica i ljudi.

Realizaciju programa je podržao Austrijski kulturni forum.

Fotograf: Vladimir Živojinović