18. septembar 2022.

U Francuskom institutu u Novom Sadu će se u četvrtak 22.09. sa početkom u 17h održati panel diskusija na temu – Odnos institucija i ulične umetnosti.

Na ovom panelu će se objediniti prakse i primeri saradnje institucija i umetnika u oblasti ulične umetnosti kroz predstavljanje projekata Ambasade Holandije, Francuskog instituta u Srbiji i Austrijskog kulturnog foruma. Na panelu će učestvovati francuska umetnica Kaldea, Christine Koblitz iz muzeja Beča i Nevena Nikolić iz Ambasade Holandije, moderatorka panela je istoričarka umetnosti i kustos Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Belgrae.

Na panelu će se diskutovati o saradnji između kulturnih institucija i umetnika u oblasti ulične umetnosti. Imajući u vidu da ulična umetnost koja funkcioniše kao subkulturna praksa privlači pažnju i interesovanje kulturnih i gradskih institucija, sa učesnicama panela će se razgovarati o nivoima komunikacije i podrške u oblasti ulične umetnosti. Takođe će se razgovarati o načinim kako sačuvati kulturu i subkulturu, i kako uličnu umetnost predstaviti široj publici iz pozicije saradnje sa kulturnim i gradskim institucijama.

U okviru događaja će biti izložene fotografije radova francuskih umetnika koji su gostovali u Srbiji, kao i radovi srpskih umetnika koji su nastali u Francuskoj. Posetioci će moći da obiđu prvu virtuelni izložbu „Loving Street Art Belgrade“ koja je sada dostupna i na francuskom jeziku uz korišćenje VR seta.

FRANCUSKA
Kaldea je francuska umetnica rođena u Parizu. U Srbiji je gostovala nekoliko puta u okviru All Girls Jam-a koji organizuje umetnica TKV, a uz podršku Francuskog institua u Beogradu i Novom Sadu. Kaldea je prepoznatljiva po svom jedinstvenom stilu koji je misteriozan i savremen i uvek evoluira kroz različite medije koje koristi. Njen rad prevazilazi samo umetničko stvaranje i postaje ceo kreativni univerzum koji ona rado deli sa svojom publikom. Umetnica će podeliti svoje iskustvo u radu na projektima u Srbiji.

AUSTRIJA
Mag. Christine Koblitz zadužena za društvene medije i specijalne projekte muzeja u Beču, predstaviće jedinstveni projekat „Take over“. Muzej u Beču je 2019. godine pozvao ulične umetnike da prikažu svoje stilove direktno na arhitekturi muzeja. Pre planirane rekonstrukcije muzeja, 40 priznatih uličnih umetnika je bilo pozvano da „preuzmu” muzej, stvarajući privremena dela direktno na zidovima samog muzeja.

HOLANDIJA
Nevena Nikolić iz odeljenja za kulturu i odnose sa medijima Ambasade Holandije će predstaviti projekat „Izuzetne žene Srbije“ koji je pokrenula ambasada Holandije u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i devet gradova u Srbiji. U njihovom izboru našle su se najznačnije žene 20. i 21. veka iz različitih oblasti – među njima su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političare, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje. Umetnici širom Srbije su putem javnog konkursa, dobili priliku da, oslikavanjem murala u izabranim gradovima, prikažu 10 izuzetnih žena.