13. jun 2022.

U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ u organizaciji udruženja Street Art Belgrade urađeno je osam modela murala za slepe i slabovide osobe u Beogradu od oktobra prošle godine do juna ove godine.

Cilj projekta „Umetnost u prolazu“ je da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir
upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismo.

Radovi za koje su urađeni modelu su dela vodećih i prepoznatih uličnih umetnika i umetnica iz Srbije i sveta: Weedzor, Jana Danilović i Hope, TKV, Piros, Junk, Rage, Lunar i Flying Fortress.

„Uvek smo zastupali mišljenje da je ulična umetnost najslobodnija forma umetnosti i da je dostupna svima, a da bi zaista bila dostupna svima odlučili smo se na kreiranje 3D modele murala. Na ovaj način smo hteli da radove na ulici približimo slepim i slabovidim i da skrenemo pažnju šire javnosti na potrebe ove grupe građana i njihovo uključivanje u svakodnevni život grada, a ulična umetnost je svakako važan deo toga“ – izjava udruženja Street Art Belgrade. Naša želja je da se ovaj projekat organizuje i van Srbije i voleli bismo da prenesemo svoje iskustvo stečeno na projektu kolegama iz regiona.

“Na početku ovog projekta nisam verovao da je moguće murale prilagoditi slepima i slabovidima, a eto za manje od godinu dana imamo ukupno osam radova koji su nam dostupni. Naša zajednica je mala i umetnost je i dalje nedovoljno pristupačna slepim i slabovidim osobama, sama činjenica da će umetnici sada razmišljati da svoje radove prilagode svima za nas znači mnogo. Modeli na ulicama motivišu naše članove da se osećaju delom grada, da se više kreću i prošetaju, što je veoma dragoceno.” – izjavio je Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade“ čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.