29. decembar 2023.

BSBSA (Bucharest, Sofia, Belgrade Street Art) projekat okuplja organizacije iz Rumunije, Bugarske i Srbije, trajaće četiri godine a glavna ideja ovog regionalnog projekta je da se humanizuju javni prostori u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji kroz umetnost.

Zajedno sa partnerima iz organizacija iz Rumunije “Save or Cancel” i predstavnikom organizacije “Mnogo Deinosti” iz Bugarske i uličnim umetnikom iz ekipe Sunshiners – Nikolay Nikolaev Bozhinov smo definisali umetničke intervencije, radionice za decu i odrasle, razgovore sa umetnicima, knjigu, mapu ulične umetnosti i multidisciplinarne izložbe koje će se realizovati u sledeće četiri godine. Projekat će uključiti široki spektar pojedinaca, uključujući 40 umetnika i umetničkih profesionalaca. Očekivani rezultati su transformacija zapuštenih javnih prostora, povećanje kulturnih razmena i mobilnost umetničkih dela, transfer znanja i regeneracija javnih prostora.

Ovaj projekat je sufinansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske unije. Projekat se fokusira na jačanje kapaciteta evropskih kulturnih i kreativnih sektora. Cilj  je da se to postigne promovisanjem međunarodnog angažmana kroz kulturnu razmenu i izlaganjem radova umetnika na multidisciplinarnim izložbama koje obuhvataju tri države.

U suštini, želja je da se u okviru projekta BSBSA kroz umetnost humanizuju javni prostori u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Kroz umetničke intervencije, radionice, razgovore, vođene ture, knjigu posvećenu urbanoj umetnosti, mapu ulične umetnosti i multidisciplinarne izložbe, ostvaruje se saradnja sa lokalnim zajednicama, umetnicima i zainteresovanim stranama i podstiče regeneracija i promocija javnih prostora.

 

Ciljevi projekta

  • Transformacija javnih prostora kroz šest umetničkih intervencija.
  • Organizacija deset kreativnih radionica za sve uzraste.
  • Organizacija šest panela sa umetnicima kako bi se pokrenula interakcija.
  • Organizacija osam tura sa fokusom na uličnu umetnost u Beogradu i Sofiji.
  • Objavljivanje knjige posvećene urbanoj umetnosti koja dokumentuje intervencije u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji.
  • Kreiranje mape koja vodi istraživače kroz umetničke intervencije u javnim prostorima
  • Organizacija tri multidisciplinarne izložbe kako bi se podstakla kulturna razmena.

 

Više informacija: sajt projekta, Instagram, Facebook i YouTube.