01. januar 2024.

Uz podršku mnogobrojnih pojedinaca i partnera naše udruženje je i ove godine nastavilo da razvija projekte 3D modela i VR izložbi i pokrene nove dugoročne projekte, a sve u cilju promocije ulične umetnosti i grafita.

Naša želja je da pokažemo da snažna zajednica, nekada naivni entuzijazam i ljubav prema oblasti kojom se bavimo može da prevaziđe izazove i napravi pomake koji su izuzetno vredni.

 

Umetnost u prolazu

U okviru projekta Umetnost u prolazu 2023. godini smo započeli u Beču, predstavljanjem projekta 3D modela u Beču. U okviru saradnje sa Zero Project fondacijom uradili smo tri modela murala koja su početkom ove godine postavljena u samom centru Beča u Karl-Farkas parku. Ovi modeli su se našli i u prvom austrijskom inkluzivnom vodiču kroz muzeje. Takođe, kao jedinstveni performans tokom tri dana trajanja konferencija u atrijumu zgrade UN umetnica Jana Danilović je oslikala mural pod nazivom Inkluzija. Za ovaj mural je urađen i 3D model koji sadrži opis na Brajevom pismu. Mural i 3D model su predstavljeni na svečanom zatvaranju konferencije, a nakon toga su krenutli na turneju po galerijama i manifestacijama širom Austrije.

Kao rezultat gostovanja na konferenciji, ostvarili smo saradnju sa umetnicom Jill Wells iz Amerike, za čiji rad smo uradili 3D model, koji je predstavljen krajem 2023. godine.

U Srbiji smo postavili još dva modela – deseti model u Srbiji je postavljen na zid Doma saveza za slepe i slabovide u Čačku gde je umetnica Maja Stojanović – Zmaja oslikala mural. Mural i model su urađeni u okviru Prestonice kulture Srbije 2023 – čačanska rodna, a projekat je podržala Ambasada Španije. Jedanaesti model murala je urađen za rad umetnice Jane Danilović, koji se nalazi na zidu u Kafe bar 16. Umetnica je ručno oslikala model (koji predstavlja pticu), koji je postavljanjem postao sastavni deo murala i inkluzivno umetničko delo. Pored modela se nalazi i pločica sa opisom na Brajevom pismu.

Cilj projekta Umetnost u prolazu je da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismo koji se retko mogu naći u javnom prostoru. Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide su postavljeni 2021. godine, a organizacija Street Art Belgrade je postavila od tada ukupno šesnaest modela – deset u Beogradu, jedan u Čačku, četiri u Beču (Austrija) i jedan u Ajovi (Amerika).

 

VR izložbe

U 2023. godini smo kreirali novu VR izložbu uz podršku Ministarstva kulture i platforme VR-All-Art i to za predstavljanje u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Izložba TRAGOVI: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995. – 2022. prati razvoj ulične umetnosti na relaciji Srbije i Francuske i uticaj Francuske i francuskih umetnika na domaću scenu od 1995. do 2022. godine. U virtuelnom prostoru na platformi VR-All-Art je prikazano preko sedamdeset radova nastalih u Srbiji i Francuskoj koji pokazuju relacije ove dve zemlje u oblasti ulične umetnosti. Cilj izložbe je da se napravi prvi sveobuhvatni prikaz uticaja francuskog stvaralaštva u oblasti grafita i ulične umetnosti na domaću umetničku scenu, kao i stvaranje sprskih umetnika u Francuskoj, kroz inovativne i nove tehnologije koje omogućavaju virtuelni prostori. Pored ove izložbe, publici u Parizu je predstavljena i virtuelna izložba Loving Street art Belgrade iz 2020. godine prevedena na francuski, gde se nalazi preko četrdeset radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Izložba je tokom godine predstavljena i na jednoj od najvećih IT konferencija Heapcon, kao i u Francuskom institutu u toku manifestacije Digitalni novembar.

 

Projekti u okviru programa Kreativna Evropa

U prošloj godini smo imali priliku da učestvujemo na nekoliko konkursa Kreativne Evrope i veoma smo srećni što smo uspeli da dobijemo podršku za dva veoma značajna projekta – BSBSA i Collab 4 HY Sustain CCI.

BSBSA (Bucharest, Sofia, Belgrade Street Art) projekat okuplja organizacije iz Rumunije, Bugarske i Srbije, trajaće četiri godine a glavna ideja ovog regionalnog projekta je da se humanizuju javni prostori u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji kroz umetnost. Zajedno sa partnerima iz organizacija iz Rumunije Save or Cancel i predstavnikom organizacije Mnogo Deinosti iz Bugarske i uličnim umetnikom iz ekipe Sunshiners – Nikolay Nikolaev Bozhinov smo definisali umetničke intervencije, radionice za decu i odrasle, razgovore sa umetnicima, knjigu, mapu ulične umetnosti i multidisciplinarne izložbe koje će se realizovati u sledećih četiri godine. Projekat će uključiti široki spektar pojedinaca, uključujući četrdeset umetnika i umetničkih profesionalaca. Očekivani rezultati su transformacija zapuštenih javnih prostora, povećanje kulturnih razmena i mobilnost umetničkih dela, transfer znanja i regeneracija javnih prostora. Ovaj projekat je sufinansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske unije.

Veoma smo srećni što smo odabrani da budemo jedna od 15 evropskih organizacija koja će imati priliku da razvija svoje projekte u okviru Collab 4 HY Sustain CCI projekta. Podržan od strane Kreativne Evrope, projekat Collab 4 HY Sustain ima za cilj pružanje podrške kulturnim i kreativnim organizacijama na njihovom putu ka rastu, inovacijama i saradnji. U Srbiji je za realizaciju i organizaciju projekta zadužena Nova Iskra. Izabrani učesnici će dobiti mentorsku podršku od iskusnih stručnjaka, obuhvatni program obuke, grant od 3.000 evra za razvoj projekta, mogućnosti vidljivosti na hibridnim događajima i pristup SEE regionalnoj mreži i prilikama za saradnju u EU. Naša organizacija će u okviru projekta, kroz rad sa mentorkom Verom Lloyd Thomas raditi na razvoju koncepta Umetnost u prolazu.

 

Saradnja sa umetnicama

U 2023. godini smo sarađivali sa fantastičnim umetnicama iz Srbije i Austrije, koje su sve naše dogovorene projekte dodatno obogatile, bile divne za saradnju, kreativne i profesionalne. Sa Janom smo sarađivali na nekoliko projekata, od prezentacije i oslikavanja u Beču, i to u zgradi Ujedinjenih Nacija, oslikavanja murala u Šapcu do izrade ptičice za mural u Šesnaestici. Na muralu u Šapcu su još radile i Käthe Löffelmann i Aleksandra Petković – TKV. One su na zidu osnovne škole oslikale mural veličine oko 100 kvadratnih metara na kojem su predstavljeni razigrani motivi učenja i lične snage koja se razvija i dobija kroz znanje.

Zmaja i ekipa DUK festivala iz Čačka su nas podržali u okviru projekta Umetnost u prolazu. Zmaja je u sred svih svojih putovanja i oslikavanja po regioniu i svetu, oslikala predivnog Ferdinanda na Domu slepih u Čačku, za koji smo uradili 3D model.

P.S. Kako je izgledala godina za naše članove: Srđan Tunić je u Americi na doktorskim studijama gde ostvaruje izuzetne rezultate a i dalje učestvuje u projektima SABG, Ljiljana Radošević je dodala nove ture na svoju listu i zajedno sa Srđanom priprema izdanje časopisa Kultura posvećeno grafitima i uličnoj umetnosti , Aleksandar Đorđević je pokrenuo pripremu nove knjige, na kojoj radi sa Srkijem i Ljiljom, a Jelena kao i uvek, „mekano“ komanduje celom paradom i organizuje nove akcije.

Hvala još jednom svima koji su bili sa nama ove godine na ulicama!

 

Kako možete da nas podržite?

Možete nas podržati na različite načine, svi su vredni i znače nam da u kontinuitetu razvijamo naše progame. Pratite nas na društvenim mrežama, kada ste u prilici preporučite prijateljima i kolegama da nas prate ili da se uključe u naše aktivnosti. Kao konkretniju akciju možete nas podržati kroz kupovinu knjige Street art Belgrade, učešće na street art turama i radionicama. Postoje mogućnosti kombinovanja svih naših „proizvoda“ za potrebe organizacije team buildinga, rođendana i kreativnih druženja.