U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ organizacije Street Art Belgrade u parku u Beču su postavljena tri modela murala za slepe i slabovide uz podršku Zero Project organizacije.

U okviru saradnje sa Zero Project fondacijom postavljena su tri modela murala u samom centru Beča u Karl-Farkas parku, a modeli su se našli i u prvom austrijskom inkluzivnom vodiču kroz muzeje. Modeli su urađeni za murale koji su oslikani u okviru jednog od najvećih festivala ulične umetnosti „Calle Libre“. Umetnici koji su oslikali murale: Rodrigo Branco (Brazil), Ruin (Austrija), Keydetail , Yu Baba (Belorusija).

Zero Project fondacija iz Beča je već više od 10 godina posvećena pronalaženju i deljenju inovativnih rešenja koja unapređuju svakodnevni život i prava svih osoba sa invaliditetom. Svake godine se organizuje velika konferencija koja okuplja preko 800 organizacija iz celog sveta, a Street Art Belgrade je na konferenciji održanoj 2023. godine predstavila svoj projekat „Umetnost u prolazu“ kada je tokom tri dana trajanja konferencija u atrijumu zgrade UN poznata srpska umetnica Jana Danilović oslikala mural pod nazivom „Inkluzija“. Za ovaj mural je urađen i 3D model koji sadrži opis na Brajevom pismu.

 

O projektu Umetnost u prolazu

Cilj projekta „Umetnost u prolazu“ je da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se uz 3D tehnologiju omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismo koji se retko mogu naći u javnom prostoru. Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide su postavljeni 2021. godine povodom 15. oktobra koji se obeležava u celom svetu kao Dan slepih i slabovidih osoba, a do danas je u Srbiji postavljeno ukupno jedanaest modela na različitim lokacijama u Beogradu, a jedan model je postavljen u Čačku na zidu Doma slepih.

Foto © Stadt Wien / Christian Fürthner