22. jun 2024.

BSBSA je iniciran u oktobru 2023. i trajaće naredne četiri godine. U tom periodu organizatori planiraju kulturnu razmenu koju čine umetničke intervencije, radionice za decu i odrasle, razgovore sa umetnicima, knjigu, mapu ulične umetnosti i multidisciplinarne izložbe.

Partneri na projektu su organizacije iz Rumunije Save or Cancel (koordinator projekta), koji vode platformu feeder.ro i inicijativu Unhidden Romania, Udruženje građana Kruna / Street Art Belgrade iz Srbije i predstavnik organizacije Mnogo Deinosti iz Bugarske i ulični umetnik iz ekipe Sunshiners – Nikolay Nikolaev Bozhinov. Ovaj projekat je sufinansiran kroz program Kreativna Evropa Evropske unije.

“Zahvaljujući postojećim kontaktima sa organizacijama u regionu koje se bave istraživanjem i očuvanjem ulične umetnosti i grafita, kontaktirala nas je organizacija Save or Cancel iz Rumunije sa predlogom projekta za BSBSA. Zajednički smo pripremali aplikaciju za poziv Kreativne Evrope i definisali aktivnosti za četiri godine trajanja projekta. Fokus nam je bio na angažmanu umetnika, lokalne zajednice i umrežavanju, pa su tako i nastale aktivnosti kao što su oslikavanja u javnim prostorima, radionice, predavanja, mapa radova i knjiga,” navodi Jelena Popović Đorđević iz organizacije Street Art Belgrade.

Jedna od prvih aktivnosti BSBSA projekta je bila radionica sa poznatim uličnim umetnikom Ortaku u Bukureštu 27. januara gde su učesnici imali prilike da nauče kako se prave šabloni (stensili). A krajem juna umetnica iz Srbije Jana Danilović je gostovala u Rumuniji i tako je započeta i internacionalna saradnja u okviru projekta – ona je tokom boravka u Bukureštu oslikala mural, održala radionicu i predavanje. Jana je kreirala rad inspirisan uličnom scenom u Bukureštu, sa prepoznatljivim motivima koji su gotovo uvek deo njenih radova – vrapcima i biciklima,” navodi Popović Đorđević.

 

 

“Takođe, kao dodatnu aktivnost održali smo i prezentaciju projekata digitalizacije koje naše udruženje razvija već pet godina – od platforme za arhiviranje radova do prezentacije dve jedinstvene izložbe ulične umetnosti u virtuelnom prostoru Loving Street art Belgrade i Tragovi. Poseban fokus je bio na približavanju procesa digitalizacije samim umetnicima, kulturnim radnicima i publici. Sledeće godine nas očekuje izložba radova najaktivnijh uličnih umetnika iz Srbije u Rumuniji. Tokom trajanja projekta očekujemo uključivanje širokog spektra učesnika u kulturi i šire javnosti, i preko 40 umetnika i umetničkih profesionalaca.”

 

Više informacija: sajt projekta, Instagram, Facebook, YouTube

 

Foto © George-Andrei Ilie