21. februar 2021.

Početak grafiti kulture u bloku 45

U saradnji sa Kulturnim centrom Beograda vodili smo prvi KCB Urban Hike koji je bio posvećen počecima i razvoju grafiti kulture u Beogradu koja je krenula iz bloka 45. Ovaj deo Novog Beograda je predstavnik arhitekture i urbanizma sedamdesetih godina prošlog veka. Izgrađen je u rekordnom roku a život koji se tu dešavao stvorio je posebnu atmosferu i osećanje pripadnosti bloku. Grafiti u bloku 45 nastaju osamdesetih godina pod uticajem hip-hopa, brejk densa i potrebe da se iskorači iz sivila. Upravo su iz ovog bloka potekli neki od najznačanijih umetnika beogradske grafiti i street art scene: Jens, Hope, Cash, Junk.

Prvi grafiti u Beogradu su bili inspirisani njujorškim stilom koji su se kao i u ostatku Evrope, pojavili još sredinom osamdesetih. Ti prvi grafiti mogli su se videti u blokovima, na keju pored Save. „Karakteristično za ovaj rani perod jeste to da su se naši prvi grafiteri poistovećivali sa njujorškim uličnim pokretom. Beograd se sredinom 90-ih nalazio u sličnom stanju kao Njujork sedamdesetih“ – objasnila je kustos Ljiljana Radošević sponu dinamike grada i grafita.

Prema rečima Ljiljane Radošević, istoričarke umetnosti iz organizacije Street Art Belgrade, u bloku 45 stanari su se već toliko navikli na grafiti umetnost da su mnogi počeli da se orijentišu po grafitima i lokacijama na kojima se nalaze. Dešava se ponekad da komšije iznesu rakijicu da posluže grafitere ili neka mama pošalje dete da im odnese kolače. Zato ne čudi što se ovde mogu naći najkvalitetniji grafiti. Najbolji dokaz tog blokovskog duha je da se tokom šetnje u blizini grupe zatekla mama jednog od prvih grafitera i iskoristila priliku da ispriča svoje utiske o Jensovim počecima i „kako mu je stalno donosila sprejeve iz Pariza“.

Blok 45
Visoko cenjen kao izuzetan arhitektonski koncept blok 45, poznat i kao „Naselje Sunca“ izgrađen je prema pobedničkom konkursnom rešnju iz 1965. čiji su autori bili Ivan Tepeš i Velimir Gredelj. Blok je sagrađen za četiri godine u periodu od 1969. do 1972. i čine ga tri celine: soliteri uz ulicu Jurija Gagarina, kompleks četvorospratnica i dvospratnica u centralnom delu bloka i deo uz Savu, Savski kej i nasip. Glavni arhitekti angažovani na projektovanju stanova u bloku 45 su bili Mihailo Čanak (osmospratnice), Rista Šekerinski (četvorospratnice i dvospratnice) i Grgur Popović (soliteri). Teren na kome se nalazi Blok 45 pripadao je selu Bežanija, bio je močvaran i podizanju bloka je prethodilo dugotrajno isušivanje i nasipanje terena. U bloku 45 živi oko 16.000 ljudi što je red veličine mesta kao što su Apatin, Negotin ili Velika Plana.