20. april 2021.

U okviru projekta promocije digitalizacije savremenog stvaralaštva po pozivu profesora i rukovodioca UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu održana je prezentacija studentima u prostoru kompanije VR-All-Art.

U toku predavanja, istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević je predstavila projekat digitalizacije savremenog stvaralaštva kroz predstavljanje digitalizovane arhive fotografija i tekstova na temu ulične umetnosti. Primer uspešne digitalizacije savremenog stvaralaštva je prva izložba ulične umetnosti Beograda u virtuelnom prostoru pod nazivom „Loving Street Art Belgrade“.

Izložbu možete pogledati na sledećem linku:
https://vrallart.com/vr-exhibitions/eg/take_3_street_art_belgrade/

U pitanju je dugoročan projekat promocije digitalizacije i očuvanja ulične umetnosti Beograda i Srbije. Cilj projekta je podizanje svesti o čuvanju i obradi materijala koji postoji o uličnoj umetnosti kroz digitalizaciju i inovativno predstavljanje u virtuelnom prostoru.

Tema prezentacija je bilo iskustvo našeg udruženja u radu na kreiranju digitalizovane arhive ulične umetnosti u prethodne dve godine, kao i postavljanja prve izložbe ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru u našem regionu. Ova izložba je jedinstveni primer digitalizacije, a dostupna je publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art. Predstavljeno je preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda. Radova su podeljeni u nekoliko kategorija – stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice, murali… Izložena dela prate tekstovi koji opisuju kontekst u kojem su izabrani radovi nastajali i pružaju uvid u istoriju razvoja grafiti i street art kulture u Beogradu. Tekstovi su na engleskom jeziku, a moguće je i audio praćenje izložbe. Pored izložbe, u prostoru je postavljena i virtuelna replika jednog beogradskog zida u prirodnoj veličini (3D zid).

Studenti su imali priliku da posete izložbu i steknu utisak u obilasku umetničkih dela u virtuelnom prostoru.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2021. godinu.