01. decembar 2023.

U okviru poznatog čačanskog festivala DUК (Dani urbane kulture) umetnica Maja Stojanović – Zmaja je oslikala mural na zidu Doma saveza za slepe i slabovide.

Uz podršku Ambasade Španije urađen je i 3D model sa opisom na Brajevom pismu koji je postavljen pored murala. Mural i 3D model su nastali sa ciljem da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama. Ovo je prvi 3D model murala u Čačku, a jubilarni deseti u Srbiji – koji je realizovan u okviru projekta Umetnost u prolazu.

Grad Čačak predstavlja značajan nacionalni i regionalni centar kulturne produkcije, posebno kada je ulična umetnost u pitanju, a korišćenjem inovativne 3D tehnologije se omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama.

„Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti, zato kroz 3D modele želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama. Veoma smo srećni što je postavljeni model u Čačku, deseti jubilarni 3D model u Srbiji. Ovim modelom se skreće pažnja na potrebe slepih i slabovidih, ali se i proslavlja rad lokalnih umetnika u okviru festivala DUK, te Nacionalne prestonice kulture, kao i španska kultura.“ – rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti ispred Street Art Belgrade organizacije.

„Projekat nas je od samog početka snažno privukao zbog svoje teme – učiniti umetnost dostupnu svim članovima zajednice. Svesni smo da je to izazov sa kojim se suočavaju mnogi, u celom svetu, i da je važno da u kontinuitetu ulažemo napore kako bismo promenili situaciju. Ovaj mural predstavlja našu saradnju – lokalna umetnica Maja Stojanović je savršeno predstavila kroz boje jedan od najupečatljivijih simbola španske kulture, španskog bika.“ – izjavio je Dario Otero Castro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u Ambasadi Španije u Beogradu.

„Inspiracija za mural mi je bio čuveni bik Ferdinand iz crtanog filma, pošto volim da slikam karaktere životinja i to u pozitivnom kontekstu. Ovaj bik je omaž partneru projekta, Ambasadi Španije koja je omogućila da se uradi 3D model za mural, prvi u Čačku koji približava uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama“ – istakla je umetnica Maja Stojanović – Zmaja.

„Mural i 3D model sa Brajevim pismom se nalaze na zgradi prostorija Doma za slepe i slabovide u Čačku, tako je našim članovima omogućeno da osete uličnu umetnost dodirom. Za nas ovo znači da se polako uključujemo u svet umetnosti i osećamo poboljšanje jer na neki način ulazimo u svet jednakih, svet bez barijera“ – kazao je Dejan Tomić, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Čačak.

Međuopštinska organizacija slepih Čačak deluje u okviru sastava Saveza slepih Srbije i okuplja preko 300 članova iz Moravičkog okrug, od čega je 170 članova u gradu Čačku.

Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade“, a realizaciju je podržala Ambasade Španije. Mural i model u Čačku su realizovani u saradnji sa DUK festivalom, Savezom slepih i slabovidih Čačka i Gradskom organizacijom slepih Beograda, u okviru Prestonice kulture Srbije 2023 – čačanska rodna.

 

Umetnica

Maja Stojanović je ilustratorka i članica Udruženja vizuelnih umetnika Čačak. Bavi se ilustracijom, a specijalizacija su joj ilustracija knjige kao i dizajn likova. U julu 2021. godine izdaje svoju prvu knjigu pod nazivom „Кod nas se kaže…/ We tend to say…“ koja predstavlja ilustrovanu enciklopediju narodnih izreka, objašnjenih i na srpskom i na engleskom. Od 2021. godine je član DUК Festival organizacije i aktivno radi na organizaciji i oslikavanju murala u Čačku, Srbiji i širom regiona i sveta.

 

Projekat Umetnost u prolazu

Cilj projekta Umetnost u prolazu je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama. Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti koja je dostupna svima – upravo zbog toga je pokrenut projekat 3D modela murala. Prvi modeli murala su postavljeni 2021. u Beogradu, gde je u poslednje dve godine postavljeno ukupno devet modela.

U Srbiji ima 12.000 slepih i slabovidih osoba, skoro jednak broj muškaraca i žena. Njihov položaj je težak jer imaju malo mogućnosti za unapređenje ličnog i društvenog statusa. Najčešće i najvažniji cilj je integracija slepih i slabovidih osoba u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.