13. novembar 2023.

Umetnica Džil Vels je u Ajovi predstavila prvi 3D model murala koji je nastao kao rezultat saradnje sa našom organizacijom.

Ideja da se i u Americi postavi 3D model je nastala nakon što se umetnica upoznala sa našim projektom Umetnost u prolazu na godišnjoj konferenciji Zero Project u februaru 2023. godine. Na panelu na konferenciji u Ujedinjenim nacijama u Beču, Vels je učestvovala zajedno sa predstavnicima naše organizacije u diskusiji na temu inkluzije u oblasti ulične umetnosti i tada se zainteresovala za projekat 3D modela.

U saradnji sa Džil nekoliko meseci smo radili na pripremi modela za njen mural, od 3D štampe do prevoda na Brajevo pismo.

Umetnica planira da nastavi sa postavljanjem novih 3D modela murala, i želi da ovo postane prihvaćena praksa predstavljanja umetnosti kako u spoljašnjim tako i u zatvorenim prostorima.

Džil Vels je prošlu godinu provela kao umetnički saradnik na Harkin institutu za javnu politiku i angažovanje građana na Univerzitetu Drejk. Projekat 3D modela murala rezultat je njenog angažmana kao saradnika.