06. novembar 2023.

U toku tradicionalne manifestacije Digitalni novembar koju organizuje Francuski institut u Srbiji, u Beogradu će biti prikazane dve izložbe ulične umetnosti u Virtuelnoj realnosti na francuskom, koje je u okviru Street Art Belgrade istražila i postavila kustoskinja Ljiljana Radošević.

Od 7. do 21. novembra izložbe u virtuelnom prostoru će moći da se obiđu uz korišćenje VR opreme u prostoru Galerije Francuskog instituta u Knez Mihailovoj.

Izložba “TRAGOVI: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995 – 2022” prati razvoj ulične umetnosti na relaciji Srbije i Francuske i uticaj Francuske i francuskih umetnika na domaću scenu od 1995. do 2022. godine. U virtuelnom prostoru na platformi VR-All-Art je prikazano preko 70 radova nastalih u Srbiji i Francuskoj koji pokazuju relacije ove dve zemlje u oblasti ulične umetnosti. Cilj izložbe je da se napravi prvi sveobuhvatni prikaz uticaja francuskog stvaralaštva u oblasti grafita i ulične umetnosti na domaću umetničku scenu, kao i stvaranje sprskih umetnika u Francuskoj, kroz inovativne i nove tehnologije koje omogućavaju virtuelni prostori.

Pored ove izložbe, publici će biti predstavljena i virtuelna izložba “Loving Street art Belgrade” iz 2020. godine prevedena na francuski, gde se nalazi preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda. Obe su autorske izložbe SABG kustoskinje Ljiljane Radošević.

Tokom trajanja programa, publika će pristupati izložbama uz korišćenje VR opreme, a u prostoru centra će biti izloženi i najzapaženiji radovi srpskih i francuskih umetnika.

Jedan od prvih gradova koji je prihvatio grafiti kulturu u Evropi je bio Pariz. Miša Jens, prvi zvanični beogradski grafiter je upravo sredinom 90-ih doneo novi stil sa pariskih ulica u Beograd, pa možemo reći da uticaj francuske scene na domaću i relacije u oblasti grafita i ulične umetnosti traje više od dve decenije. Poznati francuski umetnici su gostovali u Srbiji i na zidovima ostavili svoja umetnička dela u okviru velikih festivala kao što je Belef (Blek le Rat, REMED) kao i u saradnji sa Francuskim institutom, a mnogi srpski umetnici (Aleksandra Petković TКV, duo Sobekcis, Nikola Mihailović, Wuper i dr.) su proveli vreme u Francuskoj gde su stvarali i dobijali inspiraciju za dalji rad.

Članovi Street Art Belgrade se preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.Kao rezultat tog rada nastale su dve prikazane izložbe u virtuelnoj realnosti. Projekat je realizovan uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanije VR-ALL-ART.