06. decembar 2022.

U decembru smo posetili kolege iz organizacije Urbana Vrana i Centra Rog i imali priliku da obiđemo gradilište novog kulturnog centra, obiđemo važne lokacije za stvaranje ulične umetnosti i grafita u gradu i dogovorimo neke nove zajedničke projekte.

Tokom boravka u Ljubljani prezentovali smo projekte našeg udruženja: digitalizacija ulične umetnosti i VR izložbe, kreiranje Urban Heritage Hub-a, 3D modele murala za slepe i slabovide i uvezivanje sa uličnim umetnicama i umetnicima.

Pošto centar bude bio otvoren postoji mogućnost za saradnju kroz njihove rezidencije, specijalne programe namenjene uličnoj umetnosti kao i kroz Grafem – program za promociju ženskih grafita i kulture ulične umetnosti u koprodukciji organizacije Urbana Vrana i Centar Rog. „Gra“ kao u grafitima + „fem“ kao u femini = GraFEM u Ljubljani. GraFEM neguje osnaživanje i obrazovanje grafiti i uličnih umetnica, kao i promociju i razmišljanje o ženskim grafitima i ulozi žena na slovenačkoj i međunarodnoj sceni grafita i ulične umetnosti. U okviru programa, lokalne i strane umetnice oslikavaju prostor pored reke Ljubljanice svojim remek-delima grafita i ulične umetnosti, uz paralelne radionice i grafiti ture gradom. Cilj projekta je da se podstakne razmišljanje o ulozi žena na slovenačkoj i međunarodnoj sceni grafita i ulične umetnosti.

Više o festivalu možete poslušati na tribini koja je održana prošle godine u Beogradu: https://www.youtube.com/watch?v=Rk8QSJHvbdY

Centar Rog biće otvoren za javnost krajem 2023. godine. a nalazi se na mestu fabrike Rog, koja je proizvodila kultne bicikle Rog. Prvobitna namena zgrade će ostati sačuvana, prilagođena savremenom vremenu – ovo će biti javni prostor za proizvodnju kulturnih i kreativnih industrija, sa akcentom na izradu, primenjenu umetnost i dizajn.

Centar Rog će biti univerzalno dostupno kreativno središte sa programima koji su kreirani u cilju da prevaziđu rascep između visoke i popularne kulture. Nudiće skoro 9.000 m2 kreativnog prostora uz prateće programe, kao i novi park od 8.000 m2 koji će biti na raspolaganju građanima za svakodnevnu upotrebu i javne događaje.