22. novembar 2022.

Na RTS 2 je objavljena emisija koja se veoma detaljno bavi razvojem grafitai ulične umetnosti u Srbiji, pored naše koleginice Ljiljane Radošević učestvovali su umetnici, kao i stručnjaci iz oblasti istorije umetnosti, muzike i filma.

Kada se kaže grafit, pomisli se na tajno ispisan crtež ili poruku na nekoj javnoj površini, najčešće na zidu.

Grad bez grafita ne postoji, a u zavisnosti od kulturno-istorijskog konteksta u kom su nastajali, grafiti pričaju različite priče. Zašto su nam oni važni i kakve istine o društvu u kom živimo se iz njih mogu čitati – tema je prve od dve epizode emisije o grafitima, grafiti kulturi i stritartu: Priče sa zidova.

O nekim od najstarijih grafita u Beogradu, ali i o savremenim stilovima izražavanja uličnih umetnika govori nam istoričarka umetnosti i kustos Ljiljana Radošević. Vezu između grafita, panka i novog talasa otkriva nam rok kritičar Petar Janjatović, a kroz grafite na filmu vodi nas filmolog Ivan Velisavljević. Da grafiti ne moraju biti ispisani samo na zidovima podseća voditelj radio Beograda 202 Miodrag Stošić, dok profesorka sa Fakulteta dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić objašnjava na koji način su grafiti postali pokretni preselivši se na transparente tokom protesta devedesetih godina.

Bez obzira na to da li prenose političke stavove, ljubavne poruke, umetničke vizije ili zagonetne nadimke, strit art i grafiti predstavljaju tihu uličnu pobunu, jer su, kao i svaki vid intervencije u javnom prostoru – zabranjeni zakonom.

U drugoj epizodi emisije Priče sa zidova otkrivamo gde se nalazi najstariji sačuvan mural u Beogradu, kada je nastao i kako je državna politika, osamdesetih godina prošlog veka, podstakla razvoj muralizma u glavnom gradu. Šta se podrazumeva pod pojmom novi muralizam, a šta pod „grobarskim treš romantizmom“? Koja su naznačajnija filmska ostvarenja kada je reč o grafiti kulturi kod nas? I konačno, na koji način su grafiti i strit art od subverzivnog čina prešli put do priznate umetnosti? Odgovore daju istoričarka umetnosti i kustos Ljiljana Radošević, filmolog Ivan Velisavljević, kao i strit art umetnici Dušan Raić Dulajt, Andrej Žikić Artez i Petar Popović Piros.

Autor emisije: Ivana Nićiforović

 

Na RTS su takođe u okviru emisije AproPop predstavljeni fenomeni popularne kulture, a jedna od deset epizoda je posvećena i grafitima i uličnoj umetnosti.

Autor serijala: Selina Lovren Aksentić