18. decembar 2022.

U okviru serije razgovora na temu ulične umetnosti, ugostili smo predstavnike vodećih festivala iz Srbije i Hrvatske. U prostoru kulturnog centra Božidarac, a tokom vikenda posvećenog uličnoj umetnosti održana je tribina gde su Marko Boko i Antonija Bačić ispred festivala Graffiti na Gradele iz Hrvatske i Vuk Đurić – ENDO ispred festivala DUK iz Čačka razgovarali o izazovima organizacije događaja posvećenih uličnoj umetnosti.

Marko i Antonija su predstavili jedan od najvećih regionalnih festivala i programe za mlade koje organizuju već deset godina. Grafiti na Gradele je festival koji se od 2012, organizje u Bolu na Braču. Takođe tokom cele godine festival podržava nezavisnu kulturnu scenu kroz različite događaje i oslikavanja,a sam festival u Bolu okuplja veliki broj umetnika koji oslikavaju zidove velikih formata. Festival ima snažan fokus na razvoja i promociju volonterstva, sa dodatnom edukativnom notom – gde je angažovana cela lokalna zajednica. Nagrađen je godišnjom nagradom lokalnih vlasti i proglašen je za najbolji festival u Hrvatskoj. Festival je aktivan kao organizator izložbi i koncerata uživo, sa fokusom na mlade i neafirmisane umetnike kako bi otvorio prostor za njihov dalji rad.

Vuk Đurić je predstavio Dani urbane kulture, festival koji poslednjih osam godina zajedno sa kolegama organizuje u Čačku. U okviru Dana urbane kulture (DUK), paralelno se dešavaju koncerti, ekstremni sportovi i oslikavanje zidova. Danas u Čačku ima preko sto oslikanih zidova velikih formata od strane lokalnih, regionalnih i internacionalnih umetnika. Ove godine Čačak je nacionalna prestonica kulture i DUK je pripremio posebno izdanje koje je Vuk predstavio tokom razgovora.

U razgovoru su učestvovale i umetnice Jana Danilović i Aleksandra Petković, svaka kroz svoja iskustva organizacije festivala, kao i umetnik Predrag Popović Piros. Razgovor je vodila istoričarka umetnosti i kustos Ljiljana Radošević, a neke od tema su bile samoodrživost i finansiranje festivala, učešće lokalnih i gradskih institucija, reakcije lokalne zajednice, kao i učešće umetnika iz regiona i sveta na festivalima.

Snimak dela razgovora možete pogledati na linku: