20. novembar 2021.

U petak, 26. novembra u 19:00 časova održaće se onlajn tribina Efemeral, na kojoj će se razgovarati o funkcionisanju i organizaciji festivala koji se bave ženskim stvaralaštvom sa fokusom na uličnu umetnost.

Prijavite se za učešće na tribini 

U sklopu programa Božidarac Digital, na tribini će govoriti autorke / autori i organizatorke / organizatori projekta Grafem (Ljubljana), festivala Rekonstrukcija (Beograd) i All Girls Jam (Beograd). Pored razgovora o različitim aspektima organizacije, teorijskim i etičkim pozicijama organizatorke / organizatora imaćemo priliku da razgovaramo i sa dve značajne ulične umetnice koje su se odlučile na poveremeno / privremenu promenu uloge i koje su prešle u sferu organizacije događaja. Tribina se samo na prvi pogled bavi ženama koje stvaraju umetnost na ulici – zapravo se bavi stanjem celokupnog društva i pozicijom umetnosti u njemu.

Moderatorka tribine je kustos Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti koja se preko 20 godina bavi istraživanjem grafita i ulične umetnosti, a njeni sagovornici će biti:

  • Gregor Bulc i Meta Štular iz Slovenije, osnivači projekta GraFem posvećenog ženskom stvaralaštvu u oblasti ulične umetnosti u Ljubljani
  • Jana Danilović, umetnica i osnivačica festivala ulične umetnosti „Rekonstrukcija“
  • Tamara Marković, nezavisna menadžerka u kulturi i osnivačica festivala ulične umetnosti „Rekonstrukcija“
  • Aleksandra Petković TKV, umetnica i ogranizatorka festivala ulične umetnosti „All Girls Jam“

Festivali, kao jedna od formi predstavljanja vizuelne umetnosti, nose sa sobom nekoliko kompleksnih nivoa funkcionisanja. Važno je kojom se vizuelnom umetnošću bave ali je isto toliko važno i ko ih organizuje i na koji način uspeva da obezbedi sredstva za produkciju festivala. Ovi nivoi funkcionisanja su bitni i za festivale koji se bave prezentovanjem ulične umetnosti.

O festivalima

GraFEM, program za promociju ženskih grafita i kulture ulične umetnosti u koprodukciji organizacije Urbana Vrana i Centar Rog. „Gra“ kao u grafitima + „fem“ kao u femini = GraFEM u Ljubljani. GraFEM neguje osnaživanje i obrazovanje grafiti i uličnih umetnica, kao i promociju i razmišljanje o ženskim grafitima i ulozi žena na slovenačkoj i međunarodnoj sceni grafita i ulične umetnosti.

U okviru programa, lokalne i strane umetnice oslikavaju prostor pored reke Ljubljanice svojim remek-delima grafita i ulične umetnosti, uz paralelne radionice i grafiti ture gradom. Cilj projekta je da se podstakne razmišljanje o ulozi žena na slovenačkoj i međunarodnoj sceni grafita i ulične umetnosti.

Rekonstrukcija, festival umetnosti na ulici u čijem je fokusu uključivanje umetnosti u svakodnevni život ljudi, održava se javnim prostorima u centru Beograda. U okviru festivala, koji je do sada održan tri puta, gostovali su umetnice i umetnici iz zemlje i sveta a održane su brojne tribune, muzički programi, radionice i prodajne izložbe.

All Girls Jam je osmišljen sa namerom da se žensko stvaralaštvo na street art sceni stavi u prvi plan. Tokom dva izdanja festivala u Dorćol Platzu u Beogradu učestvovale su umetnice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske a posetioci su imali priliku da prisustvuju celokupnom procesu rada kao i panelima, izložbama i muzičkom programu.

Prijavite se za učešće na tribini 

Realizaciju programa su podržali Centar za kulturu i obrazovanje Božidarac i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.