15. oktobar 2021.

U okviru četvrtog vikenda ulične umetnosti na Vračaru biće predstavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide u Srbiji

Četvrti Vikend ulične umetnosti na Vračaru će se održati od 22. do 24. oktobra. Vikend organizuju Božidarac i organizacija Street Art Belgrade, sa ciljem da približi uličnu umetnost široj javnosti kroz radionice, predavanja i šetnje po ulicama Vračara.

U okviru vikenda ulične umetnosti biće postavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji i to na dve lokacije na Vračaru. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

U okviru vikenda će se održati i četvrta po redu street art radionica za seniore, koju će voditi umetnik Jovan Ćurčić – Quam. Seniori će imati priliku da saznaju više o uličnoj umetnosti kao i da stvore svoja umetnička dela.

Istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević će voditi tri street art ture, jednu virtuelnu i dve na ulicama Vračara.

U petak 22.10. će biti organizovana tura kroz virtuelnu izložbu ulične umetnosti „Loving Street art Belgrade“ putem Zoom aplikacije. Uz stručno vođenje kustosa izložbe Ljiljane Radošević, publika će moći da se prošeta kroz virtuelni prostor u kojem se nalazi preko 40 radova domaćih i stranih umetnika.

U subotu 23.10. i nedelju 24.10. biće organizovana predavanja na otvorenom kroz ulice, zidove i dvorišta Vračara. Publika će imati priliku da obiđe 3D murale za slepe i slabovide, ali i da sazna razliku između grafita i street arta, njihove lokalne i globalne istorije, različitih tehnika i umetnika koji mogu da se vide na Vračaru.

Sve aktivnosti su besplatne, ali je obavezna prijava i potvrda od strane Božidarca.

Registraciju zainteresovani mogu izvrštiti jednostavno preko linka ovde.