06. oktobar 2019.

U okviru Nedelje kulture na Vračaru koja se realizuje u oktobru, ove godine je po prvi put održan Vikend ulične umetnosti u galeriji Božidarac.

Ove godine je, u okviru Nedelje kulture, održan i prvi Vikend ulične umetnosti, kako bi se ovaj specifičan vid umetnosti sačuvao i popularizovao jer predstavlja nezaobilazni deo urbanog okruženja.

U okviru vikenda ulične umetnosti:

  • U galeriji Božidarac su izložene fotografije ulica i fasada Vračara odabrane na Instagram foto konkursu, izložba će trajati do 14. oktobra.
  • Poznati beogradski umetnik JUNK je oslikao mural na zgradi centra Božidarac, i veselim simbolima predstavio želju za znanjem i napredovanjem.
  • Istoričar umetnosti Srđan Tunić iz organizacije Street Art Walks Belgrade je održao dva predavanja na otvorenom o uličnoj umetnosti na Vračaru. Na predavanjima su prisutni mogli da otkriju bogatsvo umetnosti na ulicama, ali i da saznaju, između ostalog, razlike između različitih pojava (grafiti, street art murali), njihove lokalne i globalne istorije, različitih tehnika i umetnika koji mogu da se vide na Vračaru.
  • Fotograf Aleksandar Đorđević, autor knjige „Street Art Belgrade“ je održao radionicu za fotografisanje ulične umetnosti tokom koje je predstavio osnove fotografije, specifičnosti vezane za fotografisanje ulične umetnosti i tehnike obrade fotografija.

Na predstavljanju izložbe i murala gostima su se obratili predsednik Skupštine opštine Mihailo Grupković, direktor centra za obrazovanje i kulturu Vladimir Kljajić i Aleksandar Đorđević ispred udruženja građana „Kruna“.

Vikend ulične umetnosti je organizovalo udruženje građana „Kruna“ u saradnji sa Centrom za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ i opštinom Vračar. Projekat se sufinansira iz budžeta Gradske opštine Vračar.