20. januar 2022.

U okviru projekta ULICA: Od vandalizma do umetnosti ili od ljubavi do mržnje, u alternativnom centru Kvaka 22, 23. januara u 18h biće otvorena izložba pod istim nazivom.

Ulica kao javni prostor koji bi trebalo da pripada svima nama polako prerasta u prostor koji samo nominalno važi za javni. Kao posledica sve većih društvenih nejednakosti, političkih nesuglasica, zanemarivanja osnovnih ljudskih prava, ulica u Beogradu postaje prostor subverzije ali i osnovne ljudske potrebe da se glas pojedinca čuje. Bez obzira na to da li nam se poruke u formi političkih grafita, ljubavnih poruka, grafiti supkulture ili ulične umetnosti dopadaju ili ne one su tu s razlogom. I pre nego što se zapitamo kako ih očistiti možda bi trebalo da razmotrimo razloge njihovog nastanka i na koji način one simbolično pričaju o društvenom kontekstu u kome se nalazimo.

Izložba će se sastojati od mnogobrojnih fotografija koje prikazuju zatečeno stanje na ulici, bez cenzure, ali I od radova uličnih umetnika/ca koji su posebno za ovu izložbu izveli svoje radove na platnu. Ovi radovi će tokom izložbe biti ponudjeni na prodaju u javnoj aukciji a sav prikupljen novac biće uplaćen Solidarnoj kuhinji. Aukcija će trajati od 30. januara do 15. februara i možete je pratiti i nadmetati se za radove na Instagram i Fejsbuk profilu Kvake 22.

U okviru samog projekta, pored pomenute izložbe, koju je organizovala naša kustoskinja Ljiljana Radošević biće održane i tri tribine. Ona će kao voditeljka tribina osmisliti razgovor na pojedine važne teme na kojima će učestvovati oni akteri i istraživači koji su najbliže pozicionirani događanjima na ulici.

Projekat podržan od strane ambasade Švedske.

Celokupan program biće organizovan uz poštovanje svih mera zaštite protiv bolesti Kovid19.