25. mart 2022.

U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ postavljen je i treći model murala za slepe i slabovide osobe u Beogradu, u Cetinjskoj ulici.

Cilj projekta „Umetnost u prolazu“, koji je podržan od strane Yettel fondacije, je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom.

Prvi modeli koji su postavljeni na Vračaru u oktobru prošle godine su izazvali veliku pažnju domaće i strane publike i pokazali koliko je važna integracija slepih i slabovidih osoba u sve oblasti života.

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

„Uvek smo zastupali mišljenje da je ulična umetnost najslobodnija forma umetnosti i da je dostupna svima, a da bi zaista bila dostupna svima odlučili smo se na kreiranje 3D modele murala. Na ovaj način smo hteli da radove na ulici približimo slepim i slabovidim i da skrenemo pažnju šire javnosti na potrebe ove grupe građana i njihovo uključivanje u svakodnevni život grada, a ulična umetnost je svakako važan deo toga“ rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti iz organizacije Street Art Belgrade.

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga. Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština.

„Projekat ‘Umetnost u prolazu’ je veoma značajan jer svako ko deluje sa ciljem da nešto prilagodi ili približi populaciji slepih i slabovidih za nas čini mnogo. Kroz zajednički rad smo svi učili jedni od drugih i saznanja koja smo stekli u saradnji sa organizacijom Street Art Belgrade od velikog su značaja jer će biti primenljiva i u nekim narednim projektima koji ne moraju nužno biti umetničkog karaktera“ izjavio je Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda.

Treći mural za koji je urađen 3D model su oslikali umetnici Jana i Hope i nosi simboličan naziv „Ljubav i nada“. Mural je oslikan 2018. uz podršku dece iz „Svratišta“. Zid se nalazi u Cetinjskoj prekoputa socijalnog preduzeća kafe-bara „16“ koji je otvoren sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima Svratišta nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja. Pre svega, to je još jedna sigurna lokacija za decu koja žive i rade na ulici. Postavljanjem 3D modela na ovom mestu se ističe važna poruka murala kao i sama lokacija na kojoj se nalazi.

„Kroz projekat ‘Umetnost u prolazu’ želeli smo da pokažemo da umetnost može biti dostupna svima. Zahvaljujući 3D modelima murala, naši slepi i slabovidi sugrađani moći će da uživaju u delima uličnih umetnika. Istovremeno, ovaj projekat nas podseća da se izazovi i prepreke mogu prevazići kada se zajedno potrudimo. Posebno bih istakla doprinos dece iz „Svratišta“, koja su učestvovala u oslikavanju ovog murala i uverila nas da umetnost zaista spaja ljude. Veliko mi je zadovoljstvo što je Yettel fondacija deo ove inicijative jer ona simbolizuje ono za šta se mi zalažemo, a to je tolerantnije i bolje društvo“ rekla je Milica Begenišić, menadžerka Yettel fondacije.

Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade“ a projekat se realizuje uz podršku Gradske organizacije slepih Beograda i Yettel fondacije.