28. avgust 2023.

Novi mural pod nazivom „Znanje je moć“ je oslikan pred početak nove školske godine u dvorištu osnovne škole „Nata Jeličić“ u Šapcu.

Mural veličine oko 100 kvadratnih metara su oslikale austrijska umetnica Käthe Löffelmann i srpske umetnice Aleksandra Petković – TKV i Jana Danilović, u okviru projekta Austrijskog kulturnog foruma koji se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Šabac, školom „Nata Jeličić i organizacijom Street Art Belgrade. Projekat je nastao sa željom da se istakne istorijska povezanost Austrije i Srbije u oblasti obrazovanja i umetničkog stvaralaštva.

Umetnice su na osnovu teme i lokaliteta, odabrale razigrane motive učenja i lične snage koja se razvija i dobija kroz znanje. Na muralu se nalaze ilustracije igara reči izvedenih iz fraze „Znanje je moć“ – znanje je supermoć, znanje je ključ, znanje je snaga… Tipografsko rešenje ispisa „znanje je moć“ ilustruje slogan kombinacijom srpskog i engleskog jezika, te ćiriličnog i latiničnog pisma. Elementi koji provejavaju kroz kompoziciju kao ključni, knjige i olovke u različitim kontekstima, predstavljaju asocijaciju na školu i edukaciju, na vedar i razigran način.

 

O umetnicama

Käthe Löffelmann je multidisciplinarna umetnica iz Beča. Njan rad obuhvataju murali, konceptualne postavke, skulpture, digitalna umetnost i pokretne slike. Deo je ženskog kolektiva Ripoff Crew sa kojim oslikava murale velikih veličina u Austriji i širom sveta.
https://www.instagram.com/kaethe_loeffelmann/

Jana Danilović je doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine odbranivši umetničko-istraživački projekat „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“. Radove je više puta samostalno izlagala u referentnim galerijama u zemlji i instranstvu. Autorka je nekoliko desetina murala i intervencija u javnom prostoru u zemlji i regionu.
https://www.instagram.com/jana.danilovic/

Aleksandra Petković TКV je umetnički aktivna od 2004. godine, prvo u oblasti ulične umetnosti, a kasnije i u različitim tehnikama i medijima – od redizajna nameštaja do 3D štampanja. Francuska ambasada joj je 2019. godine dodelila orden Viteza umetnosti i književnosti. Pokrenula je jedinstveni festival All Girls Street Art Jam koji je osmišljen sa namerom da se žensko stvaralaštvo na street art sceni stavi u prvi plan.
https://www.instagram.com/kraljica_vila/