07. avgust 2021.

Na poziv „Calle Libre“ festivala ulične umetnosti iz Beča, najvećeg u Evropi, naše udruženje je održalo prezentaciju projekta digitalizacije i izložbe u monumentalnom prostoru muzeja etnologije Weltmuseum Wien.

U okviru festivala ulične umetnosti u muzeju smo prezentovali izložbu u virtuelnom prostoru i predstaviti ceo koncept digitalizacije internacionalnoj publici. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja za projekte u oblasti mobilnosti.

Ovo je inovativni pristup predstavljanju ulične umetnosti i grafita koji ukazuje na potrebu uvođenja digitalizacije u oblast savremenog stvaralaštva. Iako ništa ne može da zameni posmatranje i istraživanje grafita i ulične umetnosti u realnom prostoru, u poslednjoj deceniji, a posebno u 2020. godini je postalo očigledno da nove tehnologije daju dodatnu dimenziju ovoj oblasti umetnosti.

Calle Libre je je jedan od najvećih festival urbane estetike u Evropi u okviru kojeg nastaje ulična umetnost na uređenim zidovima širom grada Beča.

Kroz umetničke intervencije festival podstiče dijalog između javnosti i umetnika. U okviru festivala se organizuju radionice, izložbe, panel diskusije, urbane umetničke ture i večernji događaji kako bi se stvorio dijalog i razmena ideja usredsređenih na uličnu umetnost i urbanu estetiku. Tokom proteklih godina kroz festival je prošlo preko 16.000 posetilaca iz svih sredina i društvenih slojeva. Cilj festivala je prikazati drugu stranu ulične umetnosti, pored grafita koje šira javnost često identifikuje kao vandalizam.

Više informacija o festivalu „Calle Libre“ možete naći na Internet prezentaciji i Instagram profilu:

Internet: callelibre.at

Instagram: @callelibre