15. oktobar 2021.

15. oktobar se u celom svetu obeležava kao Dan slepih i slabovidih osoba

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Zato smo pokrenuli projekat „Umetnost u prolazu“ u okviru kojeg ćemo sledeće nedelje postaviti prve 3D modele murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

Uvek govorimo da je ulična umetnost najslobodniji vid umetnosti koji je dostupan svima, ali smo shvatili da u realnosti to nije uvek tako – slepe i slabovide osobe su isključene ne samo iz ovog vida vizuelne umetnosti već nažalost i iz mnogih drugih oblasti umetnosti i kulture.

U saradnji sa članovima organizacije slepih smo mesecima radili na stvaranju prvih modela murala u 3D tehnologiji koji omogućavaju slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

Za prve modele su odabrani radovi beogradskog umetnika Weedzora. Uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu.

U kontinuitetu ćemo organizovane vođene ture za sve zainteresovane građane, prve su planirane za Vikend ulične umetnosti 22 – 23. oktobra a u planu je postavljanje 3D murala na više lokacija u Beogradu.

Projekat „Umetnost u prolazu“ se realizuje u okviru konkursa Fondacije Telenor „Zamisli sve“, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma. Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda. Kompanija Voxellab koja se bavi 3D tehnologijom je proizvela 3D modele murala za slepe i slabovide.