U okviru ovogodišnjeg Beogradsko irskog festivala koji traje od 12 do 20 marta, irska muralistkinja Holi Pereira će oslikati mural u ulici Maršala Birjuzova 16.

Oslikavanjem murala velikih razmera inspirisanog tradicionalnim motivima sa srpskih ćilima, Holi proslavlja veštine i rad koji su tradicionalno žene ulagale kako u tkanje ćilima tako i u druge narodne rukotvorine. Pored toga što ovim radom proslavlja ženski rad, Holi ukazuje i na važnost tradicije usmenog prenosa znanja i priča, koji su bitna zajednička osobina svake narodne kulture (a posebno irske i srpske narodne kulture). Mural predstavlja devojku kako tka pirotski ćilim. Uticaj lokalnih motiva može se prepoznati u formi zvezde na pozadini, kao i simetričnoj cvetnoj borduri. Na taj način, umetnica ostvaruje živopisan i šarolik kontrast sa gradskim okruženjem, istovremeno odajući počast često zanemarenoj ulozi koju su žene imale, i imaju, u svim društvima kroz istoriju.

Holi ćete moći da posetite na lokaciji za vreme slikanja murala, 7 – 20. marta ili tokom street art pešačke ture “Murali” koju organizuje Street Art Belgrade.