Umetnost u prolazu

Cilj projekta "Umetnost u prolazu" je da približi uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje su isključene iz ovog vizuelnog izraza.

Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti koja je dostupna svima - upravo zbog toga što se nalazi na ulicama kojima svi prolazimo. Ipak, iako pripada svima, ne mogu svi da je vide i dožive.

Cilj ovog projekta je priprema i postavljanje 3D modeli murala koji se nalaze u Beogradu. Kroz 3D modele murala želimo da približimo uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama koje mogu da opipaju modele i kroz stručna predavanja čuju priču o uličnoj umetnosti. Murali su izabrani na osnovu izgleda koji je pogodan za 3D obradu kao i na osnovu veličine i dostupnosti same lokacije. Uz 3D modele postavljaju se i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu. Sve ovo prati serija predavanja čija je tema ulična umetnost.

Prvi modeli murala su postavljeni 2021. godine povodom 15. oktobra koji se od 1992. godine obeležava u celom svetu kao Dan slepih i slabovidih osoba.

Novosti

Konstantno promovišemo naše 3D modele i projekat "Umetnost u prolazu" u Srbiji i inostranstvu.
Ovde možete pronaći informacije o našim najnovijim aktivnostima u toj oblasti.

Predstavljanje 3D modela za slepe u Beču

U okviru saradnje sa Zero Project fondacijom postavljena su tri modela murala u samom centru Beča u Karl-Farkas parku, a modeli su se našli i u prvom austrijskom inkluzivnom vodiču kroz muzeje. Modeli su urađeni za murale koji su oslikani u okviru jednog od najvećih festivala ulične umetnosti „Calle Libre“. Umetnici koji su oslikali murale: Rodrigo Branco (Brazil), Ruin (Austrija), Keydetail , Yu…

Kako je naša ulica izgledala u 2023. godini

2023. godina je bila izuzetno produktivna i kreativna. Uz podršku mnogobrojnih pojedinaca i partnera naše udruženje je i ove godine nastavilo da razvija projekte 3D modela i VR izložbi i pokrene nove dugoročne projekte, a sve u cilju promocije ulične umetnosti i grafita. Naša želja je da pokažemo da snažna zajednica, nekada naivni entuzijazam i ljubav prema oblasti kojom se bavimo može da…

Učestvujemo u projektu Collab 4 HY Sustain CCI

Veoma smo srećni što smo odabrani da budemo jedna od 15 evropskih organizacija koja će imati priliku da razvija svoje projekte u okviru Collab 4 HY Sustain CCI projekta. Podržan od strane Kreativne Evrope, projekat Collab 4 HY Sustain ima za cilj pružanje podrške kulturnim i kreativnim organizacijama na njihovom putu ka rastu, inovacijama i saradnji.

Postavljen 11 model murala za slepe i slabovide u kafe – baru 16

U okviru projekta "Umetnost u prolazu" postavljen je jedanaesti model murala za slepe i slabovide osobe, i to u prostorijama socijalnog preduzeća kafe-bar "16" u Cetinjskoj.

U Čačku postavljen prvi 3D model murala za slepe i slabovide

Čačak – Na zidu Doma saveza za slepe i slabovide u Čačku je oslikan mural za koji je urađen i 3D model sa opisom na Brajevom pismu. Mural i model su urađeni u okviru Nacionalne prestonice kulture Srbije 2023 – Čačanska Rodna, u gradu koji je zahaljujući DUK festivalu, jedna od najvećih galerija ulične umetnosti u zemlji.

Postavljen prvi 3D model u Americi

Ideja da se i u Americi postavi 3D model je nastala nakon što se umetnica upoznala sa našim projektom „Umetnost u prolazu“ na godišnjoj konferenciji Zero Project u februaru 2023. godine. Na panelu na konferenciji u Ujedinjenim nacijama u Beču, Vels je učestvovala zajedno sa predstavnicima naše organizacije u diskusiji na temu inkluzije u oblasti ulične umetnosti i tada se zainteresovala za…