Šetnje i predavanja na otvorenom

Zašto predavanja na otvorenom

Sećate se rečenice: “Upoznajte svoj grad da biste ga više voleli”? To je upravo princip na osnovu koga su sačinjene naša predavanja na otvorenom. Predavači su Ljiljana Radošević i Srđan Tunić, istoričari umetnosti.

Broj mesta je ograničen.

Šta vas očekuje

Pored toga što ćete provesti kvalitetno vreme napolju, imaćete priliku i da se upoznate sa onim osobenostima Beograda koje na prvi pogled možda ne primećujete. Međutim, otkrićete da ne postoji ništa lepše od suncem obasjanog grafita posle šetnje ulicama koje obično zaobilazite.

Pravo u centar

U ovoj šetnji upoznaćete neke od prvih murala u gradu iz osamdesetih godina, sve do najnovijih radova koji su možda nastali pre neki dan. Centar grada poseduje brojne grafite koji možda nisu vidljivi na prvu loptu ili su čak namerno skriveni. Saznaćete ko su Zuba kralj Beograda i Sveti Džest, kakve veze imaju šabloni i stari ep o Banović Strahinji, šta je Grobarski Treš Romantizam i mnoge druge priče koje se nalaze na ulicama našeg grada.

Novi Beograd - Blok 45

Da li ste znali da je grafiti pokret u Srbiji nastao u Beogradu i to baš u Bloku 45? Počeci grafita u Beogradu su neraskidivo vezani za jugoslovensku modernističku, brutalističku arhitekturu i istoriju Novog Beograda, gde nastaje hibrid socijalističke utopije i američke popularne kulture. Blok 45 je danas galerija na otvorenom u kojoj možemo videti ne samo neka od najvećih imena grafiti pokreta u Srbiji nego i radove koji opstaju više od 20 godina.

Komentari

  • Edukativno, zanimljivo, drugačije - odlična tura kroz Beograd koji je oko nas, a na koji slabo obraćamo pažnju!
    Nataša Anđelković
  • Great tour, highly educated guides who give insight into actual life in Belgrade through contemporary art scene.
    Jelena Stanković
Grafiti i ulična umetnost predstavljaju nezaobilazni deo urbanog okruženja. Zamisliti grad bez grafita bilo bi isto kao zamisliti grad bez automobila. Grafiti su svuda, izloženi pogledima, vremenskim uslovima i emocijama – a to ih čini prolaznim. Cilj ovog projekta je da sačuva i dokumentuje beogradske grafite i uličnu umetnost.
Copyright © 2021 Street Art Belgrade. Sva prava zadržana.
cartmagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram