Predstavljanje 3D modela za slepe u Beču

U okviru saradnje sa Zero Project fondacijom postavljena su tri modela murala u samom centru Beča u Karl-Farkas parku, a modeli su se našli i u prvom austrijskom inkluzivnom vodiču kroz muzeje. Modeli su urađeni za murale koji su oslikani u okviru jednog od najvećih festivala ulične umetnosti „Calle Libre“. Umetnici koji su oslikali murale: Rodrigo Branco (Brazil), Ruin (Austrija), Keydetail , Yu Baba (Belorusija).

Kako je naša ulica izgledala u 2023. godini

2023. godina je bila izuzetno produktivna i kreativna. Uz podršku mnogobrojnih pojedinaca i partnera naše udruženje je i ove godine nastavilo da razvija projekte 3D modela i VR izložbi i pokrene nove dugoročne projekte, a sve u cilju promocije ulične umetnosti i grafita. Naša želja je da pokažemo da snažna zajednica, nekada naivni entuzijazam i ljubav prema oblasti kojom se bavimo može da prevaziđe izazove i napravi pomake koji su izuzetno vredni.

Učestvujemo u projektu Collab 4 HY Sustain CCI

Veoma smo srećni što smo odabrani da budemo jedna od 15 evropskih organizacija koja će imati priliku da razvija svoje projekte u okviru Collab 4 HY Sustain CCI projekta. Podržan od strane Kreativne Evrope, projekat Collab 4 HY Sustain ima za cilj pružanje podrške kulturnim i kreativnim organizacijama na njihovom putu ka rastu, inovacijama i saradnji.

Postavljen 11 model murala za slepe i slabovide u kafe – baru 16

U okviru projekta "Umetnost u prolazu" postavljen je jedanaesti model murala za slepe i slabovide osobe, i to u prostorijama socijalnog preduzeća kafe-bar "16" u Cetinjskoj.

U Čačku postavljen prvi 3D model murala za slepe i slabovide

Čačak – Na zidu Doma saveza za slepe i slabovide u Čačku je oslikan mural za koji je urađen i 3D model sa opisom na Brajevom pismu. Mural i model su urađeni u okviru Nacionalne prestonice kulture Srbije 2023 – Čačanska Rodna, u gradu koji je zahaljujući DUK festivalu, jedna od najvećih galerija ulične umetnosti u zemlji.

Postavljen prvi 3D model u Americi

Ideja da se i u Americi postavi 3D model je nastala nakon što se umetnica upoznala sa našim projektom „Umetnost u prolazu“ na godišnjoj konferenciji Zero Project u februaru 2023. godine. Na panelu na konferenciji u Ujedinjenim nacijama u Beču, Vels je učestvovala zajedno sa predstavnicima naše organizacije u diskusiji na temu inkluzije u oblasti ulične umetnosti i tada se zainteresovala za projekat 3D modela.

Četvrti vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru vikenda ulične umetnosti biće postavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe, četvrtu po redu street art radionicu za seniore će voditi umetnik Jovan Ćurčić - Quam a kroz uličnu umetnost i grafite (realno i virtuelno) će vas voditi istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević.

15. oktobar – Dan slepih i slabovidih osoba

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga. Zato smo pokrenuli projekat "Umetnost u prolazu".