U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ urađeno je novih pet modela murala za slepe i slabovide osobe koji će biti postavljeni u centru grada na nekoliko lokacija.

Pet novih modela murala će biti postavljeni u toku maja na nekoliko lokacija u centru grada i predstavljaju različite umetnike i stilove ulične umetnosti. Pri izboru radova se imalo u vidu dostupnost i blizina radova Gradskoj organizaciji slepih Beograda, kako bi članovi mogli kroz kraću šetnju da osete kako izgleda otkrivati umetnost na ulici. Radovi za koje su urađeni modelu su dela vodećih i prepoznatih uličnih umetnika i umetnica iz Srbije i sveta: TKV, Piros, Junk, Rage, Lunar i Flying Fortress.

 

 

TKV, „Gore“, 20121.

Ovaj rad nastao je u okviru projekta All Girls Jam koji je 2021 održan po drugi put na Dorćol Platz-u. Generalna tema je bila vezana za zelenu boju koja simbolički predstavlja mnoge stvari ali između ostalog reciklažu, zaštitu životne sredine i povratak prirodi. Za razliku od nekih drugih radova TKV, gde predstavljene žene nose sa sobom neke važne priče i simboliku, ova osoba je zapravo samo model koji nosi sa sobom ideju slobode, mira i snage. Pogled u nebo zapravo predstavlja svesnu odluku da se umesto na ono negativno što nas okružuje koncentrišemo na nebo kao simbol slobode i mogućnosti.

 

Lunar i Flying Fortress, „Mačor i Meda“, 2018.

Nakon više od trideset godina provedenih na ulici stvarajući umetnost bez dozvole (ali i sa dozvolom), ova dvojica umetnika se rado sreću po čitavoj Evropi kako bi kreirali zajedničke radove. U okviru projekta United Colours of Belgrade / Warm up koji je izveden 2018. godine na inicijativu Paint Kartela i uz podršku Street Up-a, Lunar i Flying Fortress su zapravo predstavili svoja alter ega. I Lunarov mačor i Fortress-ov medved su nastali kroz razvojni proces u kome su obojica tragali koliko za svojim tagom toliko i za vizuelnim alijasom koji bi ih predstavljao na ulicama. Tokom razvoja zajedničke skice i dela na ulici sasvim je normalno da u samom procesu dolazi do kompromisa, a naročito kada se radi o veoma specifičnim individuama. U ovom radu namera je bila da se na autoironičan način prikaže proces njihove dugogodišnje saradnje koja podseća na češki animirani serijal „A je to“.

 

Rage, „Lisica u gradu“, 2018.

Poslednjih desetak godina svuda po gradu nailazimo na predstave lisica, vukova, raznoraznih izmišljenih šumskih monstruma i morskih vukova koje za sobom ostavlja umetnik Rage. Čini se da Rage stvara sopstveni pandan srednjovekovnom Bestijaru u kome su bile predstavljane i opisivane realne i mitološke životinje koje su okupirale maštu ljudi iz srednjeg veka. On stvara čitav dijapazon životinja iz našeg urbanog Bestijara koje na simboličan način nastanjuju našu urbanu džunglu. Rad je nastao 2018. godine u okviru projekta United Colors of Belgrade / Warm up.

 

Junk, „Drugari“, 2018.

U okviru projekta podrške Kafeu 16 nastalo je nekoliko radova različitih umetnika koji su svojim angažmanom dali podršku ovom jedinstvenom mestu u gradu. Naime, članovi tima Svratišta za decu su pokrenuli ovaj kafe kako bi u njemu deca s ulice sticala neophodna znanja i iskustva koja im omogućuju da se zakonski zaposle nakon što napune 16 godina. Junk-ova ideja je bila da stvori rad koji će svojom pozitivnom energijom i laganom tematikom obradovati prolaznike ali i preneti optimizam onoj deci kojima je ovo mesto namenjeno. Dabar i ptičica su tu da, pored prijemčive ilustracije koja sama po sebi nosi pozitivne konotacije, prikažu snagu prijateljstva među najrazličitijim idividuama. Osim toga kućicu za ptice, koja se nalazi u pozadini, možemo tumačiti kao simboličnu predstavu Kafea 16 koji na neki način predstavlja sigurno mesto, kuću, za sve ulične ptičice kojima je potreban dom.

 

Piros, „Svako svoju sreću traži“, 2016.

Tokom 2016. godine veliki broj umetnikovih prijatelja se odselilo iz zemlje. Iako su ti rastanci bili puni emocija što pozitivnih, što negativnih Piros je shvatio da je u svemu tome najvažnije pružiti im podršku u njihovim novim životnim poduhvatima. Tako je svakome od njih namenio po jedan bicikl koji, kao simbol iz detinjstva, predstavlja magičnu napravu koja može da im pomogne da osvoje svet. Ovaj rad koji je nastao u dvorištu stare Bajlonijeve pivare je prvi iz ovog serijala i jedan je od najuticajnijih umetnikovih radova na ulici. „Svako svoju sreću traži“ nastao je kao sublimacija svega što je umetnik imao potrebu da izrazi tog trenutka od stila, tehnike, simbolike do emocija.